Inne spotykane nazwy tej rośliny to arenga cukrowa, słocza cukrowa, słocza pierzasta, winosłocz cukrowa lub winosłocz pierzasta. Palma ta rośnie na terenach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W stanie naturalnym występuje na Jawie i Sumatrze, rozprzestrzenia się na obszarze Indii aż po Malezję, gdzie na dużą skalę prowadzone są jej hodowle.
Pień drzewa osiąga zazwyczaj 20 m wysokości, a korona około 5 m. Liście wyrastają tylko na szczycie kłodziny, są nieparzystopierzaste i składają się z klinowatych listków ząbkowanych na końcach. Jest to roślina rozdzielnopłciowa. W kwiatach męskich występują liczne pręciki, natomiast żeńskie mają tylko jeden słupek. Są niepozorne i mają po trzy płatki. Kwiatostany charakteryzują się dużymi rozmiarami, czasem osiągają ponad metr długości, mają gałęzisty kształt i zwisają z drzewa. Owocem jest żółta jagoda, która zawiera dwa lub trzy nasiona.
Ze słodkiego soku palmy po odparowaniu wody powstaje cukier.
Z soku tej palmy otrzymuje się ceniony cukier. Gdy pojawiają się na drzewie młode kwiatostany męskie, są one odcinane i z powstałej rany wycieka przez kilka miesięcy sok. Dziennie można go zebrać nawet do 4 litrów. Sok jest następnie gotowany, gęstnieje, a po wystygnięciu ma konsystencję krystalicznej masy o brunatnym kolorze. Jest to właśnie cukier palmowy, powszechnie znany w tropikach i coraz popularniejszy w Europie. Sok palmowy służy poza tym do produkcji kwaśnego wina, które po destylacji daje arak. Ze sfermentowanego soku produkuje się ocet palmowy. Młode nasiona można spożywać na surowo lub przygotowywać z nich słodkie przetwory. Natomiast z rdzenia pnia palmy wytwarza się mączkę skrobiową, zwaną sago, z której przygotowuje się smaczne placki.
Mąka palmowa ma dużą wartość odżywczą, używa się jej do wypieku placków.
Stosowana wewnętrznie
Nasiona Palmy cukrowej zawierają znaczne ilości oleju, cukrów i białka, które są środkiem odżywczymi, regenerującymi i wzmacniającymi organizm, uszczelniają naczynia krwionośne, są materiałem budulcowym tkanek i komórek; roślina dostarcza skrobie, która wchodzi w skład wieli preparatów odżywczych, reguluje procesy trawienne, polecana jest w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, ma działanie powlekające, lekko przeczyszczające i przeciwzapalne.