Wanilia to nadrzewne pnącze z rodziny storczykowatych. W lasach Ameryki Środkowej i Południowej występują około 50 gatunków tej rośliny. Osiąga ona 9-15 m długości. Ma mięsiste lub łuskowate liście jajowatego kształtu wyrastające na długiej łodydze. Popularnym gatunkiem jest wanilia plaskolistna, uprawiana na obszarach strefy międzyzwrotnikowej, niekiedy w szklarniach. Ma żółte lub pomarańczowe kwiaty. Po trzech latach uprawy wydaje długie, ciemne, aromatyczne owoce ( torebki). W stanie niedojrzałym są one poddawane fermentacji i suszeniu. Otrzymany produkt to tzw. wanilia. W jej składzie można wyróżnić olejki eteryczne, tłuszcz, woski i cukry. Jest wykorzystywana w lecznictwie jako barwnik farmaceutyczny.
O zapachu wanilii decydują zawarte w niej olejki eteryczne.
Stosowana zewnętrznie
Zawarta w wanilii wanilina znajduje zastosowanie w kosmetyce, głównie jako składniki kompozycji zapachowych.
Stosowana wewnętrznie
Wanilia używana jest jako przyprawa kulinarna stosowana do aromatyzowania produktów spożywczych, np. ciast, deserów i napojów owocowych.