Porzeczki są roślinami z rodziny skalnicowatych (Saxifragaceae). Rosną w strefie klimatu umiarkowanego i chłodnego, w Europie, Azji, Ameryce Północnej, w bagnistych lasach. Spotykamy ok. 150 gatunków tych krzewów. Czarną porzeczkę zaczęto uprawiać w Europie w XVII w. w ciągu ostatniego półwiecza udało się wyhodować nowe, udoskonalane odmiany. Krzak jest bez cierniowy, z owłosionymi zeszłorocznymi gałązkami. Liście mają trój- lub pięcioklapkowe, niepozorne kwiaty zebrane w rzadkie grona kwitną w kwietniu i maju. Owoce dojrzewają zwykle w lipcu, są to czarne jagody, w środku zielonkowate, wydzielające silną woń, pochodzi ona z olejków eterycznych, które są też zawarte w innych częściach rośliny. Ich walory smakowo-zapachowe nie każdemu odpowiadają, ale są to niewątpliwie bardzo wartościowe owoce, Zawierają kwasy organiczne, pektyny, cukry i barwniki, a przede wszystkim dużo różnych witamin. Należą do jednych z najzasobniejszych w witaminę C- w 100 g jest je 18 mg, a w upalne lata jeszcze więcej. Mają też witaminy B, K,P. Są bogate w alkalizujące składniki mineralne głównie wapń, magnez i potas, a także w rzadkie mikroelementy , jak bor i jod. Mogą być spożywane na surowo i w przetworach w postaci galaretek, dżemów, marmolad, konfitur i soków, a także nalewek. Nadają się do witaminizowania produktów i wywarzania koncentratów witaminowych. Przy zapaleniu wsierdzia, w okresie podwyższonej temperatury zaleca się podawanie choremu soku z czarnych porzeczek, który w zupełności zastępuje sok cytrynowy.
Stosowana wewnętrznie
Owoce czarnej porzeczki:
- są wskazane przy awitaminozach.
- stanowią skuteczny środek przeciwgorączkowy i pobudzający apetyt.
- mają też działanie moczopędne.
- jako syropy są często stosowanym domowym sposobem leczenia przeziębień i nieżytów żołądka oraz jelit.
- robi się z nich płukanki zalecane przy anginach, zapaleniach gardła i jamy ustnej.
- sok jest środkiem pomocniczym przy leczeniu reumatyzmu i dny.
- pomaga też na bóle gardła, zapalenie krtani i powiększone migdałki.
Stosowana zewnętrznie
Liście czarnej porzeczki jako napar stosuje się do okładów na rany, swędzące wysypki oraz drobne oparzenia