Vitamarket.pl
Blog - Papryka Vitamarket.pl

Darmowa dostawa już od 250 zł

Papryka
Papryka

Papryka jest jednoroczną rośliną warzywną z rodziny psiankowatych (Solanaceae). Pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki środkowej, gdzie była uprawiana od najdawniejszych czasów. W Europie pojawiła się w XV w, do Polski powędrowała z południa na początku XVII stulecia. Popularna stała się w XX w., gdy wyhodowano paprykę słodką. Jest uprawiana w licznych odmianach na obszarach klimatu ciepłego. Jej łodyga osiąga 20-50, a nawet do 100 cm wysokości. Liście są jajowate, a kwiaty drobne, białe, zielonkowate lub fioletowe. Owoc to okrągła lub wydłużona jagoda, 2-3 komorowa, twarda, gładka lub żebrowana. Dojrzały może mieć barwę ciemną lub jedno czerwoną, pomarańczową, żółtą, fioletową lub czarną. O smaku decyduje zawartość kapsaicyny, która nawet w samych odmianach podlega wahaniom i co roku się zmienia. Zawartość suchej masy jest wyższa w odmianach ostrych, niższa w słodkich, które są bardziej soczyste. Papryka jest bogatym źródłem witaminy C- 90-200 mg w 100 g. zawiera też karoten, sporo witaminy P, a także trochę E,B1, B2 oraz sole mineralne, potas, magnez, wapń, sód, mangan, żelazo, miedź, fosfor. Wartości odżywcze przyjemny smak i aromat piękne zabarwienie sprawiają że papryka znajduje duże zastosowanie w żywieniu. Można ją jeść w całości na surowo (wystarczy tylko dokładanie umyć) lub po oddzieleniu nasion i nasady ogonka pokroić i dodawać jako składnik do surówek i sałatek, które są odpowiednie do wszystkich potraw. Papryka nadaje się również do gotowania, duszenia i marynowania.

Papryka jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C (zawiera jej dwukrotnie więcej niż pomarańcza).

Stosowana wewnętrznie

Papryka ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych ma działanie lekko moczopędne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium