Orzechy włoskie | 03-08-2015 |
W stanie naturalnym orzech włoski występuje w Azji- od Turcji i Indii po
Japonię. Jest to długowieczne drzewo o gęstej rozłożystej koronie. Młode gałązki
są zielone i soczyste, z biegiem czasu drewnieją. Na nich osadzone są zaostrzone
na szczycie, skórzaste liście. Kwitnie od kwietnia. Kwiaty żeńskie osadzone są
pojedynczo na szczytach pędów. Owoce dojrzewają od września. Orzech jest bardzo
twardy, zdrewniały i szarawo brunatny. Zarówno liście, jak i orzechy odznaczają
się intensywnym, przyjemnym zapachem i cierpkim, silnie ściągającym smakiem. Do
celów leczniczych wykorzystuje się młode liście, które zawierają olejek
eteryczny, sole mineralne i liczne witaminy B,C,K, P i F. Orzechy włoskie bogate
są w witaminy A, B, K,E. Niedojrzałe orzechy są jednym z najbogatszych źródeł
witaminy C- zawierają jej aż 2500 mg/100 g, jest to 50 razy więcej niż w
cytrynie. Olej orzechowy jest smacznym dodatkiem do sałatek, a orzechy spożywa
się na surowo lub dodaje się do sosów, ciast i wielu deserów. Odwar z łupin
orzechów używany jest do przyciemniania włosów. | |