Kolendra siewna jest rośliną roczną z rodziny baldaszkowatych. Pochodzi z okolic śródziemnomorskich. Uprawiana jest w całej Europie, w miejscach słonecznych, bezwietrznych i na wapiennych glebach. Można ją też spotkać dziczejącą. Ma obłą, nagą łodygę, pochwiaste liście i drobne różowawe kwiaty ułożone w płaskie baldachy. Kwitnie na przełomie czerwca i lipca. Jest rośliną miododajną - miód z kolendry należy do najlepszych. Koszyczki kwiatowe zbiera się pod koniec lata, a gdy dojrzeją, wysypuje z nich nasiona. Cała roślina, a zwłaszcza owoce, zawiera olejek eteryczny o przyjemnym zapachu ( w nim m.in.
linalol ), który pobudza czynności żołądka. Kolendra jest znaną przyprawą, która pobudza trawienie i działa wykrztuśnie. Dodaje się ją do cięższych ciast, pierników, keksów, mazurków i do tłustych mięs, kapusty, grochu. Razem z gorczycą białą dobrze jest dodawać kolendrę do ogórków i innych domowych konserw. Ma właściwości rozkurczowe podobnie jak nasiona kopru. Miesza się ją często z innymi ziołami.
Stosowana zewnętrznie
Olejek eteryczny kolendry siewnej ma działanie przeciwreumatyczne( jest składnikiem maści)
Stosowana wewnętrznie
Jako napar z potłuczonych nasion kolendra siewna zalecana jest do picia przed posiłkami dla złagodzenia wzdęć, bólów kolkowych i na wzmożenie apetytu. Jest skuteczna przy biegunkach u dzieci.