Grejpfrut najprawdopodobniej jest naturalnym mieszańcem pompeli i pomarańczy olbrzymiej. To niezwykle soczysty i aromatyczny owoc osiągający do 13 cm średnicy. Ma słodko-gorzki lub kwaśny smak i grubą, różową lub żółto-białą skórkę ( różowe odmiany są zwykle słodsze). W pełni dojrzały grejpfrut jest lśniący i ciężki oraz ugina się lekko pod naciskiem palca. Drzewo, na którym rośnie te owoc, osiąga 15 m wysokości. Jego liście są mniejsze niż u pomarańczy i owalne. Duże, piękne białe kwiaty osadzone są pojedynczo lub po kilka. Współcześnie uprawiany jest w Ameryce Północnej, na Antylach, w Japonii, Izraelu i Indiach. To jeden z najzdrowszych owoców świata. Każda z postaci grejpfruta - oleje, sok , całe owoce - pomocna jest w niemal wszystkich dolegliwościach, warunkiem jest tylko ich systematyczne jedzenie.
Grejpfruty zawierają wiele łatwo przyswajalnych przez organizm witamin i soli mineralnych.
Stosowane wewnętrznie
Grejpfrut:
- ma działanie odtruwające,
- leczy zaparcia i zatrucia pokarmowe;
- rozcieńczony olejek grejpfrutowy wspaniale wspomaga wątrobę;
- owoc obniża poziom cholesterolu we krwi,
- ułatwia spalanie tłuszczu,
- oczyszcza cały układ pokarmowy,
- pobudza wydzielanie żółci,
- oczyszcza ustrój z nagromadzonych toksyn,
- pomaga w odchudzaniu,
- obniża ryzyko zachorowania na wiele chorób nowotworowych,
- miedzy innymi na raka trzustki,
- pęcherza moczowego,
- szyjki macicy,
- żołądka,
- zmniejsza złośliwość guzów i szybkość ich rozrostu,
- ryzyko chorób krążenia,
- postępowanie zmian miażdżycowych.
Stosowane zewnętrznie
Olejek grejpfrutowy do masażu lub kąpieli ma działanie regenerujące, oczyszcza skórę i poprawia jej ogólny stan, pomocny jest w leczeniu trądziku, różnych schorzeń tłustej cery i ellulitis.