Daktyle to jadalne owoce - jagody jednonasienne -palmy daktylowej. Drzewo to osiąga około 20 m wysokości. Od 5000 lat było uprawiane na całym Bliskim
Wschodzie. Beduini w swych wędrówkach przez pustynie często żywili się tylko daktylami, figami i mąką. Obecnie palmę daktylową uprawia się też w Ameryce
Południowej i Północnej, Afryce Południowej i Australii. Udało się wyhodować się wiele odmian: o owocach deserowych - słodkich, szklistych, często
przeznaczonych na eksport, oraz mączystych, używanych na potrawy i jako pasza dla zwierząt. Świeże owoce dostarczają 96 kcal na 100 g produktu, zawierają też niewielkie ilości witaminy C. Suszone są bardziej kaloryczne 250 kcal na 100 g, mają 70% cukru, 2,5% tłuszczu i 2 % białka. Ich największą wartością jest żelazo, potas, kwas foliowy oraz błonnik, dlatego warto między posiłkami zjeść parę daktyli.
Daktyle można jeść świeże, suszone albo podsuszone z poddanych fermentacji można sporządzić napój alkoholowy.
Stosowane wewnętrznie
Daktyle są zalecane przy anemii, jako źródło łatwo przyswajanej energii po intensywnym wysiłku fizycznym, a także w rekonwalescencji po infekcjach wirusowych. Pomagają te przy zaparciach. na Bliskim Wschodzie uważane są za afrodyzjak.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby