Ananas jest rośliną wieloletnią, pochodzącą z Brazylii. Obecnie jest uprawiana również na Kubie, Florydzie, w Puerto Rico, Afryce i Azji. Roślina ta potrzebuje niewiele wody, wyglądem przypomina agawę lub jukę. Ze środka krzewu wyrasta pęd z zielonymi liśćmi, poniżej którego znajduje się owoc, zawiązujący się z kwiatostanu. Wysokość owocu bez korony wynosi 10-20 cm, a jego ciężar sięga pięciu kilogramów. Uprawia się również odmiany tej rośliny, której owoce mogą się różnić kolorem skorki, od zielonego poprzez odcienie żółci, po czerwień. O dojrzałości ananasa decyduje jego miękkość, a nie kolor. Jeszcze w XVIII wieku ananas uważany był za owoc królów, po raz pierwszy w Europie udało się wyhodować go w Anglii w 1672 roku.
Składniki ananasa wykazują działanie przeciwzapalne, aspirynopodobne i wspomagają gojenie złamań.
Stosowany zewnętrznie
Może być pomocny w zwalczaniu infekcji skórnych, działając przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Stosowany wewnętrznie
Sok z ananasa:
- Zawiera składniki zapobiegające przywieraniu bakterii chorobotwórczych do ścian dróg moczowych.
- Badania kliniczne wykazały, że systematyczne spożywanie około 500 ml soku z ananasa skutecznie zapobiega infekcjom bakteryjnym układu moczowego, a w szczególności pęcherza moczowego.
- Ananasy są doskonałym źródłem manganu, który jest mikroelementem zapobiegającym i leczącym osteoporozę.
- Regularne spożywanie może zmniejszyć zbyt obfite miesiączkowanie; w wieku starczym zmniejsza ryzyko złamań kości.