
Agrest jest rośliną powszechnie wystękującą w naszej strefie klimatycznej. W stanie dzikim można go spotkać w Azji, Europie środkowej i Ameryce Północnej.
Pędy tego wieloletniego krzewu pokryte są kolcami różnej wielkości, w zależności od gatunku. Większość odmian ma pędy sztywne, proste, liście o blaszkach trój lub pięciodzielnych, z ząbkowaniem na brzegi. Agrest jest rośliną łatwą w uprawie i odporna na mróz. Krzew ten owocuje na przełomie czerwca i lipca.
Uwaga
Niewskazane jest spożywanie agrestu w nadmiernych ilościach przez osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej, gdyż owoce te zawierają dużo szczawianów, które mogą powodować tworzenie się kamieni w drogach moczowych .
Agrest jest bogatym źródłem witaminy C
Stosowany wewnętrznie
Agrest świeży lub w formie mrożonek:
- jest bogatym źródłem witaminy C, zalecanej w przeziębieniach i grypie.
- witamina C jest silnym przeciwutleniaczem,
- pomaga w leczeniu stanów astmatycznych,
- zapaleniu oskrzeli,
- stanach zapalnych różnego rodzaju,
- chorobach naczyń krwionośnych.
- przetwory sporządzane z owoców agrestu pomogą nam zabezpieczyć się przed działaniem wirusów.
Stosowany zewnętrznie
Wyciągi z owoców agrestu mogą być stosowane w stanach zapalnych skóry, nie należy jednak stosować okładów z owoców agrestu na otarcia i otwarte rany skóry. Agrest jest także składnikiem owocowych odzywek do włosów.