Pełna nazwa tego zioła brzmi ożanka czosnkowa, jest to roślina wieloletnia o miękkiej i owłosionej łodydze dorastająca do 50 cm. Ożanka występuje w stanie rozproszonym na terenach zacienionych i obfity w wodę, porasta głównie tereny nizinne, podmokłe łąki, rowy melioracyjne i obrzeża bagien. Zioło to bez trudu rozpoznamy po charakterystycznym, intensywnym zapachu, do złudzenia przypominającym zapach czosnku.
Poza zastosowaniami leczniczymi ożanka używana była do barwienia wełny, w zależności od dodanych komponentów, na kolor oliwkowy, żółtawozielony lub trawiasty.
Ożanka używana jest do przemywania ran i wrzodów.
Stosowana wewnętrznie
Napar z ziela ożanki polecany jest jako skuteczny środek przeciwbiegunkowy i stabilizujący przemianę materii.
Stosowana zewnętrznie
Zarówno napar, jak i odwar z ziela ożanki stosowany jest jako środek powstrzymujący krwawienie.