Morszczyn jest pęcherzykowatym wodorostem z rodziny brunatnic o charakterystycznych skórzastych, oliwkowo-zielonych liściach. Jest on bardzo rozpowszechniony w Morzu Północnym i Bałtyku, odnajdujemy go wyrzuconego przez fale na brzeg morski po jesienno-zimowych sztormach. Roślina ta jest przede wszystkim ceniona jako źródło jodu, pierwiastka, który zapobiega wystąpieniu niedoczynności gruczołu tarczycy.
Stosowany wewnętrznie
Preparaty zawierające wyciąg z morszczynu zapobiegają i leczą arteriosklerozę u osób w podeszłym wieku, pomagają zwalczać zaburzenia funkcjonowania tarczycy, wspomagają leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów.
Morszczyn jest podstawowym składnikiem wielu leków odchudzających.
Stosowany zewnętrznie
Okład z morszczynu leczy bóle o podłożu reumatoidalnym.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby