Kozieradka pospolita jest rośliną z rodziny bobowatych, pochodzącą z południowo - zachodniej Azji. Obecnie uprawia się ją również na terenach Europy, wszędzie tam, gdzie występują wilgotne i lekko zacienione gleby (brzegi rzek, skraje lasów, tereny podmokłe). W lecznictwie wykorzystywany jest głównie korzeń tej rośliny. Jako jedni z pierwszych kozieradkę docenili starożytni Egipcjanie, którzy wykorzystali ją jako przyprawę, lekarstwo oraz substancję używaną do balsamowania. Dziś kozieradka znajduje przede wszystkim zastosowanie w lecznictwie hormonalnym oraz jako środek wzmacniający wyczerpany organizm.
Ostatnie badania wykazały, że kozieradka wykazuje właściwości obniżające poziom cukru we krwi.
Stosowana wewnętrznie
Napar z nasion tego zioła
- pijemy w zaburzeniach trawienia,
- poprawia on perystaltykę jelit,
- łagodzi suchy i dokuczliwy kaszel,
- zwiększa laktację u kobiet karmiących,
- zapobiega wzdęciom i biegunkom.
Stosowana zewnętrznie
Napar: - może być używany do przemywania twarzy;
- okłady sporządzone z rozgniecionych nasion kozieradki stosowane są jako środek zmiękczający i gojący czyraki, ropnie i obrzęki limfatyczne;
- odwarem z tego zioła płuczemy gardło w stanach zapalnych;
- płyn z namoczonych świeżych nasion ma działanie nawilżające i regenerujące zniszczoną skórę