Jest to roślina rosnąca na glebach prawie każdego rodzaju, pod warunkiem że są one dobrze przygotowane i uprawione. Gleby stosunkowo ubogie i suche w miejscach słonecznych i otwartych najbardziej sprzyjającą jej uprawie. Niestety aksamitka rozpierzchła nie jest roślina odporną na mróz, jej wegetacja trwa jeden sezon, podczas każdego przycinania się przekwitłe pędy, pobudzając w ten sposób roślinę do wzrostu. Aksamitka, powszechnie uprawiana w naszym klimacie, dorasta do 30 centymetrów, kwitnie od późnej wiosny do pierwszych mrozów, hodowana jest w ogródkach głownie ze względu na wydzielany ostry pomarańczowy zapach, który odstrasza owady niszczące uprawy warzyw i kwiatów.
Znany jest także tzw. efekt aksamitki- zaobserwowano, że wydzielina z korzenia tej rośliny skutecznie niszczy sąsiadujące z nią chwasty. Hodowana jest również w pomieszczeniach mieszkalnych, ze względu na swoje ciemnopomarańczowe kwiaty oraz zapach, jaki wydziela.
Aksamitka wydziela bardzo silny zapach odstraszający owady.
Z kwiatów uzyskuje się żółty barwnik używany do farbowania wełny i jedwabiu.
Stosowanie zewnętrznie
Dzięki swoim walorom zapachowym suszony kwiat aksamitki wchodzi w skład potpourri, działając odświeżająco na otoczenie i odstraszająco na owady. Wygotowując kwiaty rośliny, uzyskujemy intensywny żółty barwnik pochodzenia naturalnego.