Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy należy do najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Dwukrotnie częściej chorują na nią mężczyźni. Wrzód trawienny jest ograniczonym ubytkiem błony śluzowej, pokrywającej dany narząd, wokół którego znajdują się strefa zapalna, a także miejsca martwicy. Najczęściej wrzody umiejscawiają się w opuszce dwunastnicy, a następnie w żołądku.
Kapusta skutecznie chroni przed chorobą wrzodową, gdyż zawiera naturalne składniki osłaniające żołądek.
Objawy
Głównym objawem choroby wrzodowej jest ból lub dyskomfort w górnej części brzucha, pojawiający się w 1-3 godzin po posiłkach i ustępujący po spożyciu pokarmu lub po zażywaniu środków zobojętniających kwas solny. Dość często bóle występują w nocy lub wcześnie rano. Charakterystyczny jest także falisty przebieg choroby, bóle nawracają co klika miesięcy. Poza bólem w chorobie wrzodowej mogą występować nudności i wymioty. W zaawansowanej chorobie wrzodowej może dojść do uszkodzenia naczynia krwionośnego w obrębie miejsca objętego zmianą, a konsekwencją tego jest krwawienie z przewodu pokarmowego. Wtedy wymioty mają treść o wyglądzie fusowatym, a stolce są smoliste. Inną, czasem poważniejszą, konsekwencją penetracji wrzodu w głąb ściany narządu może i wydostaje się do jamy otrzewnej treści pokarmowej, co powoduje zapalenie otrzewnej. Wtedy niezbędna jest interwencja chirurgiczna.
Osoby cierpiące na chorobę wrzodową powinny zrezygnować z picia kawy, mocnej herbaty i alkoholu.
Przyczyny
Według obecnych poglądów choroba rozwija się najczęściej pod wpływem zakażenia bakteriami z gatunku Helicobacter pylori. Tylko niewielka część wrzodów rozwija się pod wpływem innych czynników. Należą do nich leki przeciwbólowe, np. aspiryna, leki o typie hormonów sterydowych. Do owrzodzenia dochodzi na skutek zachwiania równowagi pomiędzy czynnikami agresji, działającymi na błonę śluzową, a czynnikiem obrony. Ważnymi czynnikami agresji są ponadto kwas solny, pepsyna i papierosy, niewłaściwy sposób odżywiania oraz zaburzenia emocjonalne (wrzód stresowy).
Dieta
Polecanymi składnikami pokarmowymi są banany, które chronią błonę śluzową żołądka przed sokami trawiennymi i pobudzają regenerację komórek w obrębie niszy wrzodowej. Także kapusta zawiera naturalny środek przeciwwrzodowy. Podobnie jak banany, osłania ona i wzmacnia błonę śluzową żołądka i dwunastnicy, dodatkowo zaś działa śluzo-twórczo oraz przeciwbakteryjnie w stosunku do Helicobacter pylori. Wykazano również przeciwwrzodowe działanie lukrecji. Jej składniki zmniejszają wydzielanie kwasu solnego, pomagają w produkcji śluzu i wzbogacają regenerację. Fasola czerwona i białka, kukurydza i nie łuskany ryż mają właściwości zobojętniające kwas solny. Nie należy wyłączać z diety czosnku, ponieważ cenne są jego właściwości antyseptyczne także w tej chorobie. Na pewno zaś nie jest wskazane picie kawy, mocnej herbaty, piwa, coca-coli, należy wystrzegać się również picia alkoholu i zbyt gorących płynów.
Ziołolecznictwo
Zaleca się picie chłodnej herbatki lub naparu z następujących ziół: korzenia prawoślazu, gorzknika kanadyjskiego, korzenia żywokostu i wiązówki błotnej. Stosuje się także zioła uspokajające, takie jak: kozłek lekarski, lawenda, melisa, kwiat lipy i rumień szlachetny. Doskonałym środkiem osłaniającym jest siemię lniane.
Homeopatia
- Carbo veg stosuje się przy odczuwaniu pieczenia w żołądku, wstecznym zarzucaniu treści pokarmowej do przełyku i w nudnościach.
- Lycopodium przy zgadze i wzdęciach.
- Nux Vomica spożyciu zbyt obfitego posiłku, wypiciu kawy czy alkoholu
Aromaterapia
Gorące i ciepłe okłady stosuje się na brzuch z dodatkiem najwyżej 10 kropli olejku z rumianku lub lawendy - łagodzą one stan zapalny i skurcze towarzyszące nadkwaśności. Można też stosować olejek goździkowy i mandarynkowy do masażu okolic żołądka.