Cukier trzcinowy, 1 kg
Opis
Cukier trzcinowy
Nadaje się idealnie do słodzenia kawy i herbaty, co podkreśla smak i aromat napojów. Jest niezbędny do przygotowywania różnych ciast.
Aromat cukru trzcinowego świetnie współgra z zapachem wanilii, cynamonu i czekolady,
Cukier trzcinowy stosowany jest również jako przyprawa. Wzmacnia smak potraw: peklowanego mięsa, dresingów do sałatek, ciemnych sosów do mięs i drobiu oraz pikantnych zup. Doskonale podkreśla smak domowych dżemów i likierów. Często jest stosowany do dekoracji wykwintnych deserów.
Trzcina cukrowa (cukrowiec lekarski) pochodzi prawdopodobnie z terenów Nowej Gwinei. Jest to wieloletnia trawa uprawiana w wilgotnym klimacie równikowym i podrównikowym. Potrzebuje słońca, temperatury powyżej 21 st. C, żyznej gleby i raczej płaskiego terenu. Grube łodygi trzciny, która może osiągać wysokość nawet do 6 metrów, są wypełnione silnymi włóknami. Cukier jest produkowany ze słodkiego soku, który roślina magazynuje w łodygach. Dojrzała trzcina zawiera około 10-20% cukru. Cukier trzcinowy posiada naturalny, złotobrązowy kolor, a otrzymuje się go poprzez krystalizację gotującego się w wielkich bębnach soku. Wówczas powstaje surowy cukier trzcinowy o wyraźnym zabarwieniu, pokryty cienką warstwą melasy. Najlepszej jakości cukier trzcinowy wytwarzany jest na Mauritiusie, maleńkiej wyspie na Oceanie Indyjskim.
Opakowanie: 1 kg