Dostępność: 1-3 dni
Producent: Edumed
Koszt dostawy: Patrz tabela kosztów dostawy
Cena:8.99 zł
Kupując ten produkt otrzymasz 5 % zwrotu za zakupy! Jeśli polecisz nasz sklep znajomemu to dożywotnio otrzymywać będziesz dodatkowe 5 % za każde jego zamówienie w Vitamarket.pl. Dowiedz się więcej tutaj - Program lojalnościowy Vitamarket.pl
nadaje się idealnie do słodzenia kawy i herbaty, co podkreśla smak i aromat napojów. Jest niezbędny do przygotowywania różnych ciast.
Aromat cukru trzcinowego świetnie współgra z zapachem czekolady, wanilii i cynamonu.
Stosowany jest również jako przyprawa. Wzmacnia smak
potraw: peklowanego mięsa, dresingów do sałatek, ciemnych sosów do
mięs i drobiu oraz pikantnych zup. Doskonale podkreśla smak domowych dżemów i
likierów. Często jest stosowany do dekoracji wykwintnych deserów.
Trzcina cukrowa (cukrowiec lekarski)
pochodzi prawdopodobnie z terenów Nowej Gwinei. Jest to wieloletnia trawa
uprawiana w wilgotnym klimacie równikowym i podrównikowym. Potrzebuje słońca,
temperatury powyżej 21 st. C, żyznej gleby i raczej płaskiego terenu. Grube
łodygi trzciny, która może osiągać wysokość nawet do 6 metrów, są wypełnione
silnymi włóknami. Cukier jest produkowany ze
słodkiego soku, który roślina magazynuje w łodygach. Dojrzała trzcina zawiera
około 10-20% cukru. Cukier trzcinowy posiada naturalny, złotobrązowy kolor, a
otrzymuje się go poprzez krystalizację gotującego się w wielkich bębnach soku.
Wówczas powstaje surowy cukier trzcinowy o wyraźnym zabarwieniu, pokryty cienką
warstwą melasy. Najlepszej jakości cukier trzcinowy wytwarzany jest na
Mauritiusie, maleńkiej wyspie na Oceanie Indyjskim.
Zastosowanie cukru trzcinowego wykracza
daleko poza kulinarne smakołyki. Trzcinę cukrową od dawna stosuje się w
medycynie ludowej i ziołolecznictwie.
Kup teraz 29.99 zł