BARTNIK Miód wielokwiatowy, 400 g
Opis
Miód wielokwiatowy
Pod względem składu chemicznego cechuje duża różnorodność. Decyduje o tym nektar kwiatowy pochodzący z wielu roślin miododajnych. Podobnie jak w innych odmianach miodu, podstawą jego właściwości odżywczych są cukry proste, glukoza i fruktoza.
Szczególnie dużą zawartością cukrów prostych odznacza się miód wielokwiatowy z kwiatów wiosennych. Natomiast miody pochodzące z pełni lata i jesienne są bogatsze w enzymy, biopierwiastki. Według Curyło badane próbki miodu wielokwiatowego zawierają od 1,5 do 10 ug/100 g (3-karotenu (prowitaminy A). Poza tym okazało się, że omawiany produkt odznacza się dużą zawartością krzemu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.
W badaniach nad kwasowością Rybak-Chmielewska stwierdziła w 1000 g miodu wielokwiatowego średnio ponad 30 mval wolnych kwasów. Według Wojtackiego częstą domieszkę miodów wielokwiatowych stanowi spad z drzew iglastych, nadając im specyficzny smak i aromat.
Miód ten zawiera ponadto niewielkie ilości wosku i pyłku kwiatowego.
Skład: 100% miód naturalny.
Wartość odżywcza | w 100 g produktu | w porcji 21g** | RWS* w porcji (21g) |
Wartość energetyczna | 1416 kJ/ 333 kcal | 297 kJ/ 70 kcal | 3% |
Tłuszcz | 0 g | 0 g | 0% |
w tym kwasy nasycone | 0 g | 0 g | 0% |
Węglowodany | 83 g | 17 g | 7% |
w tym cukry | 72 g | 15 g | 17% |
Białko | <0,5 g | 0 g | 0% |
Sól | 0 g | 0 g | 0% |
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/200 kcal)
**Opakowanie zawiera ~ 19 porcji po 21 g (1 łyżka ~ 21 g)
Opakowanie: 400 g