Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Czepota puszysta - skrawki kory (vilca cora, koci pazur) 50 g


Dostępność: 1-3 dni
Producent: Astron
Koszt dostawy: Patrz tabela kosztów dostawy

Cena:15.99

Kupując ten produkt otrzymasz 5 % zwrotu za zakupy! Jeśli polecisz nasz sklep znajomemu to  dożywotnio otrzymywać będziesz dodatkowe 5 % za każde jego zamówienie w Vitamarket.pl. Dowiedz się więcej tutaj - Program lojalnościowy Vitamarket.pl


Występowanie

Czepota puszysta (Vilcacora, Koci Pazur, łac. Uncaria Tomentosa) rośnie dziko w tropikalnych lasach Ameryki środkowej oraz północnych rejonach Ameryki Południowej. Czepota puszysta należy do rodziny marzanowate - (rodzina roślin należąca do rzędu marzanowców). Liczy ok. 7 tys. gatunków roślin, rosnących głównie w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. W Polsce występuje ok. 35 gatunków.
Jest to potężna liana do 30 m wysoka o mocno rozgałęzionych zdrewniałych pędach do 30 cm grubych. Liście ma owalne, ciemnozielone, naprzeciwległe o zaostrzonej końcówce i długości do 10 cm. U nasady liści znajdują się bardzo ostre i lekko zakrzywione ciernie, które ułatwiają przyczepianie się liany do drzewa będącego jej podporą. Od tych wygiętych cierni roślina otrzymała nazwę - koci pazur.

Surowiec

Liście, kora i korzeń, z których produkuje się preparaty.

Związki czynne
Przede wszystkim alkaloidy.

Działanie i zastosowanie czepoty puszystej

W 1974 r. austriacki chemik Klaus Keplinger przeprowadził wnikliwe badania biologiczne i chemiczne korzeni czepoty. Odkrył, że korzeni pnącza zawierają sześć specyficznych alkaloidów i udowodnił, że cztery z nich nadają się do pobudzania układu odpornościowego.

Przetwory

Zgodnie z dostępnymi pracami badawczymi, dzienna dawka czepoty wynosi od 3 do 6 gramów, a w niektórych przypadkach można przyjmować aż do 20 g dziennie.
Odwar z korzenia czepoty puszystej: zalać 1 łyżeczkę (około 5 g) surowca dwoma szklankami zimnej wody i ogrzewać do temperatury około 80 stopni Celsjusza, następnie przelać do termosu, zamknąć i trzymać przez około 60 min. Następnie należy odwar odcedzić i uzupełnić wodą do 2 szklanek. Pić 3 x dz. przed posiłkami po 1/4 szklanki odwaru, uzupełniając go uprzednio wodą do 1/2 szklanki.






Aby dodać opinię musisz się zalogować

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.