Ziele bodziszka cuchnącego, 100 g
Opis
Ziele bodziszka cuchnącego
Ziele bodziszka cuchnącego znane było już w starożytności. Dioskuides nazwał tę roślinę geranium, od greckiego słowa geranos - żuraw, co nawiązywało do kształtu nasion bodzisa, podobnego do głowy ptaka. Nazwa łacińska bodziszka brzmi geranium robertianum, ponieważ to św. Robert określił jego właściwości.
Substancje czynne zawarte w zielu bodziszka cuchnącego wykazują silne właściwości przeciwzapalne i ściągające. Zapobiegają wysiękom, okazują się przydatne do przemywania wszelkiego rodzaju ran i zmian skórnych. Dezynfekują i odkażają, a przy okazji przeciwdziałają wyciekaniu osocza, tonizują powierzchnię naskórka i hamują stany zapalne toczące się w obrębie tkanek skórnych. Ze względu na działanie wzmacniające ścianki naczyń krwionośnych i stabilizujące strukturę błon komórkowych hamują drobne krwawienia wewnętrzne i zewnętrzne oraz przyspieszają gojenie drobnych ran, skaleczeń i łagodnych urazów. Zalecane są na skaleczenia i stłuczenia, gdyż zmniejszają obrzęki i ograniczają tworzenie się siniaków. Ponadto związki czynne obecne w zielu bodziszka wykazują właściwości antynowotworowe.
Sposób użycia: jedną łyżeczkę (2g) herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Deklarowany korzystny efekt działania po spożyciu 2 naparów dziennie.
Opakowanie: 100 g