Wirusowe zapalenie wątroby W pierwszym, ostrym okresie choroby, wskazane jest stopniowe odchodzenie od
odżywiania dożylnego na rzecz spożywania posiłków naturalnych. Należy wówczas
stosować dietę łatwo strawną, bogatą w węglowodany proste, z ograniczeniem do
minimum spożycia tłuszczów. Zalecane jest jedzenie: zup mlecznych z drobnymi
kluseczkami, kleików ryżowych, kefirów, jogurtu, picie napojów lekko słodzonych
z dodatkiem mleka. Po ustąpieniu ostrych objawów dietę można stopniowo wzbogacić pokarmami
zawierającymi białko zwierzęce: chudymi mięsami, drobiem, rybami, gotowanymi
warzywami. W miarę poprawy stanu chorego, około trzeciego tygodnia można zacząć stosować
dietę łatwo strawną, pełnowartościową, zawierającą odpowiednią ilość energii,
białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i soli mineralnych.
Zaleca się:
*Z produktów białkowych: chude mleko, kefir, chude twarogi, jaja, chude gatunki
mięsa, ryby, wątróbkę, serca, płucka, móżdżek, ozorki. *Spożywanie tłuszczów łatwo strawnych, takich jak: masło, oliwa, olej
słonecznikowy i śmietanka. Należy je dodawać, w małych ilościach, do potraw po
ugotowaniu. *Głównym źródłem węglowodanów w tej diecie powinny być produkty bogate w skrobię
i przetwory mączne. *Spożywanie gotowanych warzyw i owoców, takich jak; ziemniaki, marchew, buraki,
dynie, selery, jabłka. *Do słodzenia napojów i potraw można dodawać w niewielkich ilościach; miód,
dżemy i marmolady. *Do picia najlepsze są: kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata, bawarka, mleko
słodkie i kwaśne, soki i napoje owocowe, woda mineralna niegazowana. *Potrawy gotowane w wodzie, na parze, duszone w sosie własnym. *Posiłki podaje się 5 razy dziennie, w małej objętości i zawsze lekko ciepłe.
Dietę można wzbogacić o spożywanie , takich owoców, jak: pomarańcze,
truskawki, poziomki, jagody, maliny i banany.
Należy ograniczyć:
*Spożywanie takich tłuszczów, jak: smalec, słonina, margaryna. *Nie wolno podawać chorym potraw smażonych i odgrzewanych. *Spożywanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy i cukier. *Jedzenie potraw wywołujących wzdęcia: kapusty, cebuli, czosnku, szczypiorku,
rzodkiewki, ogórków oraz roślin strączkowych. *Nie należy pić alkoholu (nawet do pięciu lat po chorobie), kawy naturalnej i
mocnej herbaty. *Niewskazane jest stosowanie ostrych przypraw.
Marskość wątroby
Dieta w marskości wątroby zależy od stanu chorego i od nasilenia objawów
choroby.
W okresach nasilenia choroby zaleca się:
*Posiłki bogate w węglowodany ( skrobie i cukry proste), dostarczające
niewielkiej ilości białka. *Stosowanie diety płynnej, kleikowej, wzbogaconej sokami owocowymi, kompotami,
miodem, chudym mlekiem i twarogiem oraz ziemniakami.
W okresie wyrównanej marskości wątroby zaleca się:
Dieta powinna być podobna jak przy wirusowym zapaleniu wątroby.
Uwaga
Często przyczyną marskości wątroby jest przebyte wirusowe zapalenie wątroby,
długo trwająca kamica żółciowa, stan zapalne pęcherzyka żółciowego lub
alkoholizm.
|