Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011



Witamina A

Działanie witaminy A

Aktywność witaminy A wykazuje szereg związków strukturalnie spokrewnionych. W organizmie zwierzęcym jest to Retinol oraz jego pochodne (np.Retinal, 3-Dehydroretinol). Witamina AW roślinach i grzybach witamina A występuje tylko jako prowitamina i jej głównym związkiem jest β-karoten, ponadto występują związki określane jako Karetonoidy. Witamina A korzystnie wpływa na wzrok, wchodzi w skład rodopsyny, światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki oka. Witamina A zapewnia również prawidłowy wygląd skóry, i wpływa na syntezę białek, lipidów i hormonów tarczycy, utrzymuje w zdrowiu błonę śluzową jamy ustnej, nosa, gardła , płuc, przewodu pokarmowego.

Źródła występowania Witaminy A

Witamina A jako Retinol i pochodne:

  • wątroba
  • tran z rybiej wątroby
  • żółtko jaj
  • mleko
  • masło
  • margaryna

Witamina A jako β-karoten i pochodne (prowitamina A):

  • czerwone i zółte owoce i warzywa ( marchewka, dynia, morele, brzoskwinie)
  • ciemnozielone cześci warzyw (szpinak, brokuły, sałata)

Zapotrzebowanie na Witaminę A:

Witaminę A wyraża się w tabelach żywieniowych jako "Równowaznik Retinolu" w mikrogramach. Retinol wykazuje 100% bioaktywności.

 

1 [µg] Równoważnika Retinolu= 1 [µg]  czystej formy Retinolu (pochodzenia zwierzęcego)
= 6 [µg]  β-karotenu (pochodzenia roślinnego)  
= 12 [µg]  innych Karetonoidów (pochodzenia roślinnego)  

Witaminę A wyraża się również w tabelach żywieniowych w Jednostkach Międzynarodowych [I.U]. Aby przeliczyć Jednostki Międzynarodowe na Równowaznik Retinolu nalezy zastosować przelicznik:

1 [µg] Równoważnika Retinolu = 3,3 Jednostek Miedzynarodowych [U.I]

 

Grupy ludności

Witamina A

 Zalecane normy dietetyczne [µg] / dzieńBezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych  [µg] / dzień
Dzieci 1-3 lat300600
Dzieci 4-8 lat400900
Chłopcy 9-13 lat6001700
Młodzież męska 14 - 18 lat9002800
Mężczyźni 19- 30 lat9003000
Mężczyźni 31-50 lat9003000
Mężczyźni 50- 70 lat9003000
Mężczyźni powyżej - 70 lat9003000
Dziewczęta 9-13 lat6001700
Młodzież żeńska 14 - 18 lat7002800
Kobiety 19-30 lat7003000
Kobiety 30-50 lat7003000
Kobiety 50-70 lat7003000
Kobiety powyżej 70 lat7003000
Kobiety ciężarne do 18 lat7502800
Kobiety ciężarne do 19-30 lat7703000
Kobiety ciężarne do 30-50 lat7703000
Kobiety karmiące do 18 lat12002800
Kobiety karmiące do 19-30 lat13003000
Kobiety karmiące do 30-50 lat13003000

według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Science, Food and Nutrition Board, USA

Ciekawostki o witaminie A

  • jako witamina A, zwana retinolem, znajduje się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego. Jako prowitamina A, zwana karotenem, znajduje się tylko w żywności pochodzenia roślinnego
  • w związku z duzym obciążeniem oczu, osoby, których praca wiąże się z długim siedzeniem przed monitorem komputera potrzebują więcej witaminy A
  • tylko β-karoten jest efektywnym przeciwutleniaczem. Ponadto jego przedawkowanie nie wykazuje tak dużej toksyczności jak przedawkowanie witaminy A
  • β-karoten występuje szczególnie w czerwonych i żółtych owocach oraz warzywach. Jest odpowiedzialny za nasycony żółty, pomarańczowy i czerwony barwnik tych roślin
  • duże dawki Witaminy A ( jako retinol i karoten) należy do witamin dość trwałych, która podczas gotowania i prawidłowo przeprowadzonych procesów obróbki termicznej nie ulega zmianie. W bardzo wysokich temperaturach stosowanych podczas smażenia dochodzi do dużych strat witaminy A. Retinol ulega też łatwo rozkładowi w czasie jełczenia tłuszczu. Witamina A jest wrażliwa na światło


Brak produktów w tej kategorii...

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.