Darmowa dostawa już od 250 zł

Cytryniec chiński
Cytryniec chiński

Jest on przedstawicielem rodziny magnoliowatych i rośnie dziko na terenach północnych ChinJaponii, na Półwyspie Koreańskim, w RosjiBułgarii, na Białorusi i Ukrainie. Czasem sadzony jest również w Polsce jako roślina ozdobna lub przeznaczona do badań. Cytryniec od wieków na Dalekim Wschodzie uważany jest za roślinę leczniczą. Medycyna wykorzystuje owoce, nasiona, liście oraz korę, które zawierają witaminy P, C  oraz Eflawonoidyolejki eterycznecukrykwasy organiczne, tłuszcz. W tym składzie najważniejsza jest schizandryna, cenna substancja tonizująca. W owocach występują również łatwo przyswajalne mikroelementy, np. cynkmanganmiedźmolibdennikieltytan i żelazo.

Czytaj dalej
Czeremcha zwyczajna
Czeremcha zwyczajna

Czeremcha jest drzewem lub krzewem osiągającym wysokość 15 m. Jej liście mają eliptyczny lub odwrotnie jajowaty kształt i są brzegiem piłkowane. Ich spodnia strona jest szarozielona, a górna matowa i pomarszczona. Przy rozdarciu podobnie jak inne części rośliny, wydzielają dość nieprzyjemny zapach. Kwiaty zebrane są w luźne, zwisające grona. Mają białą barwę i pięknie pachną. Owocem jest kulisty pestkowiec, mający około 8 mm średnicy. Jest czarny i błyszczący, natomiast w środku lepki i jasny. 

Czytaj dalej
Czosnaczek pospolity
Czosnaczek pospolity

Roślina ta należy do rodziny krzyżowych. Zasięg jej występowania obejmuje Europę i Azję. W Polsce czosnaczek jest dość pospolitym chwastem występującym na zacienionych terenach, w lasach liściastych i zaroślach na niżu oraz w niższych partiach gór. Ta dziko rosnąca roślina od dawna ceniona jest jako przyprawa kuchenna, przede wszystkim na Kaukazie. Pokrojone młode, zdrowe (bez żadnych plam) liście pachną podobnie jak czosnek. Mają ostry, palący smak. Dodawane są przede wszystkim do sałatek oraz do zupsosówplacków ziemniaczanychtwarogu i potraw mięsnych. Do celów medycznych wykorzystuje się świeże ziele oraz sok z rośliny.

Czytaj dalej
Dąb biały
Dąb biały

Dąb, należący do rodziny bukowatych, obejmuje ponad 200 gatunków drzew. Ich kora jest znanym od wieków środkiem leczniczym, ale niewielu wie, że sporo spośród nich ma jadalne żołędzie. Dwa najczęściej występujące w Polsce dęby – szypułkowy i bezszypułkowy – oprócz cennego drewna dostarczy kiedyś pożywienia dla ubogiej ludności.
Dzisiaj żołędzie uznawane są za niejadalne, choć są jeszcze miejsca na świecie, gdzie mieli się ja na mąkę. Przyrządzono z niej chleb, ciasto i wiele rozmaitych potraw. Podobno na Półwyspie Iberyjskim nigdy nie szalały epidemie głodu, ponieważ miejscowa ludność w obliczu zagrożenia brakiem jedzenia robiła zapasy mąki mielonej z żołędzi. Dzisiaj

Czytaj dalej
Dereń
Dereń

Dereń należy do rodziny dereniowatych w skład której wchodzi ponad sto gatunków tej rośliny, jednak tylko ten jeden rodzi jadalne owoce. Był bardzo dobrze znany starożytnym Rzymianom, a wywodzi się z Azji Zachodniej i południowo-wschodniej terenów Europy. Stamtąd rozpowszechnił się na inne rejony globu, docierając także do Polski.

Czytaj dalej
Durian właściwy
Durian właściwy

Często spotyka się również inne nazwy tej rośliny, zybuczkowiec właściwy i rościan. Uprawa durianu organiczna się właściwie do rejonów południowo - wschodniej Azji, największe zbiory pozyskuje się w Malezji i Indochinach. Próby zaaklimatyzowania tej rośliny podjęto w Ameryce Środkowej i Południowej. To potężne, smukłe drzewo jest przedstawicielem rodziny wełniakowatych.

Czytaj dalej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium