Vitmarket - ponad 10 lat doświadczeniaponad 10 lat doświadczenia

Zawęż produkty








od do

Pieczywo

23-10-2015

Pieczywo jest najpospolitszym i najczęściej spożywanym przetworem mącznym. Chleb jada się na całym świecie. Jest znany od 10 tysięcy lat. Pierwotnie były to placki ze śrutu i maki zarobionej wodą i pieczone na rozgrzanych kamieniach, w popiele, później na blachach. Starożytni Egipcjanie mieli już opracowaną technikę wypieku chleb i prawdopodobnie oni pierwsi spulchniali ciasto drożdżami. Sztuka piekarska rozwinęła się w XIII wieku, wtedy to chleb przybrał kształt bochenków. Jest symbolem dostatku, witano nim gości, ofiarowywano go parze nowożeńców, a przed pokrojeniem kreślono na nim znak krzyża.
Jego wartość odżywcza zależy od rodzaju użytej do wypieku mąki. W Polsce pieczywo wyrabia się z mąki pszennej, żytniej lub z obu mąk. Rzadziej spotyka się chleb z mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub innej. Ważne są także dodatki; np. mleko, cukier, miód, jaja. Im więcej w pieczywie jest cząstek z warstw zewnętrznych ziarna, tym bogatsze jest ono w składniki cenne dla organizmu człowieka. Im jaśniejsza jest mąka, tym więcej ma skrobi, a mniej białka i witamin. Najbardziej wartościowe i zdrowe jest pieczywo razowe i żytnie, pieczone z maki z pełnego przemiału. Zawiera ono pięć razy więcej substancji odżywczych niż pieczywo jasne. Jest źródłem witamin B1, B2, PP a także składników mineralnych, głównie fosforu, potasu, siarki, magnezu i w nieco mniejszym stopniu wapnia i żelaza.
Duże znaczenie dla naszego organizmu mają występujące w nim mikroelementy; miedź, mangan, cynk oraz błonnik, które regulują pracę przewodu pokarmowego. Pieczywo jasne i ciemne, jest także źródłem białka i węglowodanów złożonych, dostarczających nam energii. Jego wartość odżywczą podnoszą dodatki nasion; słonecznika, soi, sezamu, siemienia lnianego, płatków owsianych, żyta.
Kaloryczność pieczywa zależy od rodzaju 100g chleba razowego to 197 kcal, graham 201 kac, chleba żytniego 213 kcal , bułki 247 kcal. Według obecnych norm żywieniowych zapotrzebowanie na pieczywo dla człowieka dorosłego wykonującego lekka pracę wynosi dla mężczyzn 310-440 g dziennie, dla kobiet 250-350 g dziennie. Ta stosunkowo duża liczba wiąże się z tym że pieczywo w Polsce jest bardzo chętnie spożywane. Jest nietuczące, na naszą sylwetkę wpływa to, czym jest posmarowane.
Pomimo ogromnego wyboru pieczywa o nowych recepturach i kształtach, przedłużonej trwałości, wzbogacanego nasionami lub systematycznymi witaminami, najchętniej jadamy zwykle, jasny chleb pszenny lub mieszany. Dobry chleb powinien być kształtny, elastyczny i puszysty oraz długo zachowywać wilgoć.


Pieczywo jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych.

Aby pieczywo zachowało swoją świeżość, należy przechowywać je w odpowiednich warunkach.

Rodzaje pieczywa:
* bułki – delikatne pieczywo pszenne, zrobione z mąki otrzymywanej z wewnętrznej części ziarna, kilkakrotnie przesianej, bogate w gluten, produkowane w różnych kształtach, posypywane makiem, mieszanką ziaren;
*chleb pszenny – najpopularniejszy z chrupiącą skórką i nieco twardym miąższem, jaśniejszy niż żytni;
*chleb żytni – gruboziarnisty sporządzony z maki żytniej, najczęściej pełnego przemiału, zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B, potas i magnez;
*chleb razowy - pieczony na zakwasie lub drożdżach, zawiera cenne otręby, często miodem lub karmelem ( np. wileński, pumpernikiel);
*graham – pieczywo dietetyczne, wypiekane bez drożdży, z mąki razowej pszennej lub Pszenno-żytniej, zawarte w nim otręby ułatwiają trawienie;
*chleb tostowy – wytwarzany z mieszanki mąki pszennej i żytniej, specjalnie przygotowywany, by nie wysychał w trakcie opiekania.
 

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże