Vitamarket.pl
Blog - Owoce morza Vitamarket.pl

Darmowa dostawa już od 250 zł

Owoce morza
Owoce morza

Frutti di mare to wszystkie jadalne zwierzątka bezszkieletowe: skorupiaki (krewetki, kraby, homary i langusty), które nazwę wzięły od twardej skorupy pokrywającej ich ciało: mięczaki ( ostrygi, kalmary, mątwy i ośmiornice), czyli głowonogi morskie, nie mające pancerza; małże, które ciało schowane jest w muszli.
Owoce morza są źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają dużo cennych minerałów: fosforu, potasu, magnezu, wapnia, jodu i cynku. Mięczaki i skorupiaki to bogate źródło selenu, które odgrywa istotną rolę w profilaktyce nowotworowej. Owoce morza zawierają dużo cholesterolu, ale jest on słabo przyswajalny przez organizm człowieka. Są lekko strawne i niskokaloryczne.
W sprzedaży są krewetki czerwone o długości 6-7 cm, szare o długości 3-6 cm i różowe , tzw. olbrzymie mierzące 15-20 cm. Mięso krewetek szarych jest mniej smaczne i cenione niż czerwonych i różowych. Krewetki można podawać na zimno i na ciepło. Najczęściej gotuje się je w wodzie lub na parze, duże krewetki można piec na grillu, a z małych robi się sałatki lub szaszłyki. Zawierają witaminę B12 i PP, a także selen, jod i wapń.

Aby uniknąć zatrucia, owoce morza należy kupować ze znanych źródeł. Przed przygotowaniem trzeba je dokładnie umyć i opłukać w czystej wodzie.

Szczypce kraba zawierają białe i delikatne mięso, niezwykle cenione przez smakoszy. Można je podawać jako samodzielną przystawkę, przyprawione sokiem z cytryny czy majonezem. Kraby to źródło witaminy B2, B6, kwasu pantotenowego oraz potasu, cynku i magnezu. Najdroższe skorupiaki to homary i langusty. Są duże, mają około kilkudziesięciu centymetrów długości. Najsmaczniejsze jest mięso z ogona, szczypców i nóg. Langusta jest podobna do homara, odróżnia ją tylko brak szczypiec. Zwykle podaje się je ugotowane w całości jada na zimno, maczając kawałki mięsa w rozmaitych sosach. Zawierają witaminy B12 i PP oraz cynk i selen i jod.
Ostrygi to najbogatsze źródło cynku (100g ostryg to 63 mg cynku) i magnezu, a także witamin B1, B12, E i PP. Ich mięso jest kremowoszare, soczyste, o charakterystycznym zapachu morza. Podaje się je otwarte i jada na surowo, po skropieniu sokiem z cytryny.
Małże i mule są podobne do ostryg, lecz znacznie mniejsze. Świeże mają muszelki szczelnie zamknięte. Mięso małży ma intensywny morski smak, ale bywa twarde. Natomiast mule mają mięso białe, delikatne, o słodkawym smaku. Jada się je na surowo, tak jak ostrygi , lub gotuje, dusi, piecze. Zawierają kwas foliowy, witaminy B2, B12, E oraz żelazo, jod i selen.

Stosowane wewnętrznie

Owoce morza dzięki zawartości kwasów tłuszczowych:

  • odgrywają ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu błon komórkowych w siatkówce oka o mózgu;
  • zapobiegają chorobie wieńcowej i chorobom układu krążenia;
  • zawarty w nich cynk pomocny jest w leczeniu bezpłodności u mężczyzn, u kobiet reguluje zaburzenia cyklu miesiączkowego oraz chroni komórki naszego organizmu przed nowotworami.

Przeciwwskazania

  • owoce morza często bywają przyczyną uczuleń, po ich zjedzeniu może pojawić się pokrzywka.
  • chorzy na dnę nie powinni jeść owoców morza, gdyż zawarte w nich puryny wpływają na podwyższenie poziomu kwasu moczowego we krwi.
  • ograniczyć ich spożycie powinni chorzy z nadciśnieniem i stosujący dietę niskosodową.

Nasz przepis : krewetki z czosnkiem i chilli

Składniki: 500g średnich lub dużych krewetek, 4-6 ząbków czosnku, mała suszona papryczka chilli, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, sól, pieprz, sok z 1 cytryny, posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Paryczkę drobno pokroić. Oliwkę i masło rozgrzać na patelni. Wrzucić chilli i czosnek. Krewetki opłukać, obrać, osuszyć, włożyć na patelnię z czosnkiem i chilli, smażyć przez 6 minut. Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Podawać posypane natką.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium