Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Kefir, maślanka, serwatka.

16-10-2015

Kefir to naturalny, mleczny napój o niepowtarzalnym zestawie mikroflory. Wywodzi się z Azji, gdzie kaukascy górale zauważyli, ze mleko przechowywane w skórzanych workach ulega fermentacji i zmienia się w orzeźwiający napój. Obecnie na skalę przemysłową kefir wytwarza się z krowiego, pasteryzowanego mleka. Jest ono poddawane fermentacji kwasowo-alkoholowej przy użyciu tzw. ziaren kefirowych ( bakterie kwasu mlekowego i drożdże kefirowe). Obok fermentacji mlekowej przebiega też fermentacja alkoholowa za pośrednictwem drożdży, powodująca wytwarzanie gazu – dwutlenku węgla. Mleko wówczas ukwasza się, zsiada i powstają substancje antybakteryjne, które niszczą inne szkodliwe drobnoustroje lub hamują ich rozwój. Kefir to nie zawierający konserwantów, żywy produkt. Nie jest utrwalany w wysokiej temperaturze, dlatego zawarte w nim bakterie i drożdże są aktywne. W jego skład wchodzą witaminy z grupy B, wapń i łatwo przyswajalne białka. Zawiera najczęściej 1,5-2% tłuszczu. 100g 2% kefiru to 46 kcal. Konsystencja powinna być jednolita, bez wyraźnie oddzielonej serwatki. W sprzedaży dostępne są biokefiry. Do ich wytwarzania użyto wyjątkowych szczepów bakterii, szczególnie korzystnie działających na przewód pokarmowy.

Bakterie rozwijające się w kefirze doskonale wpływa na układ pokarmowy człowieka.

Kefir najlepiej przechowywać w lodówce w temperaturze nie niższej niż +5C i nie wyższej niż +10C. Kupując napój należy zwracać na datę produkcji, gdyż ma to wpływ na jego właściwości. Kefir jednodniowy, tzw. młody, jest lekko przeczyszczający, dwudniowy, czyli średni, jest neutralny, natomiast trzydniowy działa zapierająco. Zachowuje świeżość maksymalnie przez 2 tygodnie. Można go przygotować w domu, dodając do przegotowanego ostudzonego mleka tabletki kefirowe lub ziarna kefirowe.

Picie kefiru w trakcie leczenia antybiotykami powoduje przywrócenie naturalnej flory bakteryjnej w żołądku.


Maślankę otrzymuje się przy wyrobie masła. Jest to płyn pozostały z ubijania śmietany po wytrąceniu tłuszczu. Kiedyś ją pasteryzowano, teraz dodaje się do niej czyste kultury bakterii i w bardzo niskiej temperaturze pozostawia do fermentacji przez 12-14 godzin. Wartość odżywcza maślanki zbliżona jest do chudego mleka. W jej skład wchodzą witaminy z grupy B, zasadotwórcze składniki mineralne oraz kwas mlekowy i lecytyna. 100 g maślanki to około 40 kcal. Ma orzeźwiający, kwaskowaty smak i jest lżej strawna od mleka. Nadaje się do bezpośredniego spożycia i wykorzystania w kuchni.


Serwatka to produkt uboczny powstający wyrobie serów. Zawiera witaminę B1 i B2, laktozę ( cukier mlekowy), trochę białka i spore ilości wapnia. Serwatka otrzymywana przy produkcji białego sera zawiera więcej wapnia. Jest nisko kaloryczna, 100g to 30 kcal. To zdrowy, dietetyczny napój, ale nadal zbyt rzadko stosowany w kuchni. Ma wielorakie zastosowanie. Może być wykorzystana jako napój musujący z dodatkiem cukru i drożdży. Poza tym można jej używać do zakwaszenia barszczu lub kapuśniaku i jako dodatek do blinów.

Stosowane zewnętrznie

Kefir, maślanka, serwatkę dodaje się do deserów i koktajli; okłady z serwatki można stosować w oparzeniach I i II stopnia.

Stosowane wewnętrznie

Kefir obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze; dobrze wpływa na przemianę materii, gdyż zawarty w nim kwas mlekowy powoduje zahamowanie procesów gnilnych w jelicie grubym; zwiększa wchłanianie laktozy u osób, które źle reagują na ten cukier; pomaga w odnowieniu naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego po kuracji antybiotykowej; przeciwdziała miażdżycy; wzmacnia system odpornościowy; poprawia apetyt; działa bakteriobójczo na pałeczki duru brzusznego, czerwonki i prątki gruźlicy znajdujące się w układzie pokarmowym; maślanka ma właściwości odkwaszające, hamuje rozwój bakterii w jelitach; prowadzone są badania nad wykorzystaniem serwatki jako szczepionki przeciwko HIV.
 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże