Vitamarket.pl
Blog - Lody Vitamarket.pl

Darmowa dostawa już od 250 zł

Lody
Lody

Lody to rodzaj mrożonego deseru postrzeganego obecnie jako zdrowy i odżywczy, gdyż zawiera mleko, naturalne soki owocowe i sole mineralne. Potwierdzają to opinie żywieniowców, dlatego chętniej niż kiedyś kupujemy je dzieciom. Dawniej lody były kręcone ręcznie w metalowych puszkach obłożonych lodem zmieszanym z solą lub saletrą, dziś używa się do tego specjalnych maszyn. Lody znane były już w zamierzchłych czasach. W Chinach około 2000 r. p.n.e. sporządzano je z rozgotowanego na miękko papkę ryżu i mleka oraz dodawano różne przyprawy, między innymi soki owocowe, i wkładano do śniegu. Na ucztach u Nerona podawano lody zrobione z miodu, soku i wody różanej. Do Europy dotarły w XIII w. za pośrednictwem Marco Polo i stały się smakołykiem podawanym tylko na królewskich dworach. Z wyśmienitych lodów zasłynęła Wenecja. To wysoka cena cukru i trudności utrzymania niskich temperatur w czasie sporządzania czyniły z lodów artykuł luksusowy. Dopiero wraz z postępem technologicznym i wynalezieniem zimna kłopoty zniknęły.

Rodzaje lodów:

  • lody na bazie mleka, w ich skład wchodzi także śmietana i cukier;
  • lody na bazie wody, tzw. sorbety, w których oprócz wody głownymi składnikami są owoce i cukier.

Lody mleczne otrzymywane są przez zamrożenie mieszanki, w której skład wchodzą; mleko płynne lub w proszku o zwiększonej zawartości tłuszczu (6-9%). Takie mleko gwarantuje gładkość lodów i jednolitą ich konsystencję. Przy większej zawartości tłuszczu lody będą za twarde, a przy mniejszej będą się kruszyć. Oprócz mleka w skład lodów wchodzą także jogurty, śmietana lub serwatka, masło lub olej roślinny, cukier i stabilizator. Obecnie nie dodaje się do nich surowych jajek ze względu na dużą zawartość cholesterolu i możliwości zatrucia pokarmowego wywołanego przez salmonellę. Zastępuje się je licznymi stabilizatorami o podobnych właściwościach, np. mączką z chleba świętojańskiego, agarem lub dekstrozą. Są to naturalne składniki – zdrowe ale niestety drogie. Jednak niektóre firmy nastawione na szybki zysk dodają tanie stabilizatory, np. syntetyczne białko. Warto sprawdzić na opakowaniu z jakich surowców lody zostały wyprodukowane.

Lody dostarczają organizmowi witaminy z grupy B oraz wapnia.

Podstawowym składnikiem lodów jest mleko, zatem są one źródłem pełnowartościowego białka, wykorzystywanego przez organizm do wzrostu i budowy tkanek oraz wapnia i fosforu. Ważne jest to w żywieniu dzieci, które często nie lubią mleka, za to przepadają za lodami. Są one źródłem witamin z grupy B. Lody są lekko strawne, ponieważ zawartość tłuszczu wynosi 10-14%, a cukru 10-18% ( największą puszystość uzyskuje się przy 13% cukru). Sorbety SA niskokaloryczne, natomiast kulka lodów pełnomlecznych (20-25g) zawiera 60-80 kcal. Najbardziej kaloryczne są lody orzechowe, bakaliowe, czekoladowe, śmietankowe oraz desery lodowe. Lody powinniśmy przechowywać w temperaturze poniżej 20C. Po rozmrożeniu należy je spożyć, nie wolno ich ponownie zamrażać.

Stosowane wewnętrznie

  • Lody wpływają kojąco i uspokajająco na układ nerwowy ze względu na obecność witaminy z grupy B;
  • poprawiają sprawność naszego umysłu;
  • zaleca się je w stanach zapalnych gardła i ust, przy trudnościach z łykaniem, w stanach osłabienia i przy braku apetytu, po operacjach jamy ustnej i gardła, ponieważ witamina C i oziębienie powodują kurczenie się naczyń krwionośnych, a tym samym szybsze gojenie się ran.

Nasz Przepis: Lody truskawkowo – jogurtowe

Składniki: 500 g truskawek, 3 szklanki jogurtu naturalnego 6 żółtek, 100 g cukru, bita śmietana i wiórki kokosowe do dekoracji.

Przygotowanie: Żółtka razem z cukrem ubić na parze na puszysty krem. Masę ostudzić i delikatnie wymieszać z jogurtem i zmiksowanymi na puree owocami. Przełożyć do specjalnej formy lub metalowej miski, przykryć i zamrażać około 12 godzin. Podawać udekorowane bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium