Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Żywienie w biegunkach

25-09-2015

Biegunka to przykre dla chorego, zbyt częste oddawanie luźnych stolców ( zawierających zbyt wiele wody). Związana jest ze zmniejszeniem zdolności wchłaniania wody w jelitach lub/ i zwiększeniem wydzielaniem jej do jelit. Najczęstszymi przyczynami biegunek są: zakażenia żołądkowo – jelitowe ( bakteryjne, wirusowe i pasożytnicze), nietolerancja pokarmów, uczulenia pokarmowe, osobnicza nadwrażliwość na niektóre potrawy lub ich składniki. Biegunki występują także w przebiegu różnych chorób, takich jak zespół jelita nadpobudliwego czy choroba trzewna (celiakia). Każdy, kto cierpi na przewlekłą biegunkę ( trwającą dłużej niż kilka dni), powinien skonsultować się z lekarzem, aby ustalić jej przyczynę.

Zaleca się:

Dieta powinna być łatwo strawna, wysokobiałkowa, ograniczająca spożycie tłuszczów, pokarmów zawierających błonnik pokarmowy i cukry proste. W przypadku bardzo silnych biegunek zaleca się rozpoczęcie diety od 2-3 dniowej głodówki, co pozwoli odpocząć żołądkowi oraz jelitom. W tym czasie chory przyjmuje jedynie lekko ciepłe płyny: posoloną wodę (pół łyżeczki soli na szklankę), herbatę bez cukru, rumianek. W łagodniejszych przypadkach można zastosować dietę lekko strawną, którą stopniowo, w miarę poprawy stanu chorego, należy urozmaicić niedobory, jakie mogły się pojawić. Nasilone biegunki prowadzą do odwodnienia, szybkiej utraty masy ciała, utraty elektrolitów i zaburzenia równowagi kwasowo – zasadowej, a także do niedoborów witamin i soli mineralnych. Należy pić małe ilości płynów częściej, zamiast dużej porcji jednocześnie ( wypicie dużej ilości płynu ma działanie przeczyszczające).

W czasie biegunki chory powinien otrzymać dostateczną ilość płynów – co najmniej 2 litry na dobę.

Należy ograniczyć:

Trzeba ograniczyć produkty silnie pobudzające perystaltykę jelit: napoje i dania zimne, sól i dania słone, ostre przyprawy, słodycze wywołujące procesy fermentacyjne, kwaśne owoce, produkty wysokoresztkowe : grube kasze, chleb razowy, surówki. Działanie przeczyszczające mają pokarmy bogate w tłuszcze, błonnik pokarmowy i cukry proste oraz napoje: mocna naturalna kawa, herbata, napoje gazowane, kwaśne mleko, kefiry i jogurty. Należy zrezygnować z wszelkich potraw ciężko strawnych. Trzeba ograniczyć spożywanie mleka (zwłaszcza w przypadku jakiejkolwiek nietolerancji cukru mlecznego – laktozy) oraz wysokosłodzonych płynów ( w tym napojów i soków owocowych).

 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże