Vitmarket - ponad 10 lat doświadczeniaponad 10 lat doświadczenia

Zawęż produkty








od do

Żywienie w chorobach wątroby

24-09-2015

Wirusowe zapalenie wątroby


W pierwszym, ostrym okresie choroby, wskazane jest stopniowe odchodzenie od odżywiania dożylnego na rzecz spożywania posiłków naturalnych. Należy wówczas stosować dietę łatwo strawną, bogatą w węglowodany proste, z ograniczeniem do minimum spożycia tłuszczów. Zalecane jest jedzenie: zup mlecznych z drobnymi kluseczkami, kleików ryżowych, kefirów, jogurtu, picie napojów lekko słodzonych z dodatkiem mleka.
Po ustąpieniu ostrych objawów dietę można stopniowo wzbogacić pokarmami zawierającymi białko zwierzęce: chudymi mięsami, drobiem, rybami, gotowanymi warzywami.
W miarę poprawy stanu chorego, około trzeciego tygodnia można zacząć stosować dietę łatwo strawną, pełnowartościową, zawierającą odpowiednią ilość energii, białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i soli mineralnych.

Zaleca się:

*Z produktów białkowych: chude mleko, kefir, chude twarogi, jaja, chude gatunki mięsa, ryby, wątróbkę, serca, płucka, móżdżek, ozorki.
*Spożywanie tłuszczów łatwo strawnych, takich jak: masło, oliwa, olej słonecznikowy i śmietanka. Należy je dodawać, w małych ilościach, do potraw po ugotowaniu.
*Głównym źródłem węglowodanów w tej diecie powinny być produkty bogate w skrobię i przetwory mączne.
*Spożywanie gotowanych warzyw i owoców, takich jak; ziemniaki, marchew, buraki, dynie, selery, jabłka.
*Do słodzenia napojów i potraw można dodawać w niewielkich ilościach; miód, dżemy i marmolady.
*Do picia najlepsze są: kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata, bawarka, mleko słodkie i kwaśne, soki i napoje owocowe, woda mineralna niegazowana.
*Potrawy gotowane w wodzie, na parze, duszone w sosie własnym.
*Posiłki podaje się 5 razy dziennie, w małej objętości i zawsze lekko ciepłe.

Dietę można wzbogacić o spożywanie , takich owoców, jak: pomarańcze, truskawki, poziomki, jagody, maliny i banany.

Należy ograniczyć:


*Spożywanie takich tłuszczów, jak: smalec, słonina, margaryna.
*Nie wolno podawać chorym potraw smażonych i odgrzewanych.
*Spożywanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy i cukier.
*Jedzenie potraw wywołujących wzdęcia: kapusty, cebuli, czosnku, szczypiorku, rzodkiewki, ogórków oraz roślin strączkowych.
*Nie należy pić alkoholu (nawet do pięciu lat po chorobie), kawy naturalnej i mocnej herbaty.
*Niewskazane jest stosowanie ostrych przypraw.

Marskość wątroby

Dieta w marskości wątroby zależy od stanu chorego i od nasilenia objawów choroby.

W okresach nasilenia choroby zaleca się:


*Posiłki bogate w węglowodany ( skrobie i cukry proste), dostarczające niewielkiej ilości białka.
*Stosowanie diety płynnej, kleikowej, wzbogaconej sokami owocowymi, kompotami, miodem, chudym mlekiem i twarogiem oraz ziemniakami.

W okresie wyrównanej marskości wątroby zaleca się:

Dieta powinna być podobna jak przy wirusowym zapaleniu wątroby.

Uwaga


Często przyczyną marskości wątroby jest przebyte wirusowe zapalenie wątroby, długo trwająca kamica żółciowa, stan zapalne pęcherzyka żółciowego lub alkoholizm.
 

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże