Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Żywienie w chorobach wrzodowych

23-09-2015

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy występuje prawie na całym świecie, a liczba zachorowań stale się zwiększa
W chorobie wrzodowej pokarm powinien wpływać łagodząco na błonę śluzową żołądka i dwunastnicy, zapobiegać nadmiernemu wydzielaniu soków trawiennych i kwasu solnego. Wskazana jest dieta łatwo strawna, pełnowartościowa, pokrywającą zapotrzebowanie na podstawie składniki odżywcze.

Zaleca się:


*Spożywanie mleka, chudego twarogu, mięsa drobiowego i cielęcego , ryb, jaj.
*Podstawowym tłuszczem, w niedużej ilości, powinni być świeże masło, śmietana i dobrej jakości oleje.
*Jedzenie częste i w małych ilościach, nawet 6-7 posiłków dziennie. Odstępy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 2 godz. Ostatni posiłek należy spożywać na godzinę przed snem.
*Zaleca się potrawy gotowane, duszone w sosie własnym.
*Posiłki powinny być ciepłe, niewskazane są dania zimne i bardzo gorące.
*Ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu. Chory powinien wypijać 1,5-2 litrów płynów dziennie.
*Pokarmy powinny być spożywane w formie przecieranej lub zmielonej.
*W chorobie wrzodowej ważne jest zerwanie z nałogiem palenia papierosów, gdyż składniki dymu tytoniowego bardzo nasilają powstawanie owrzodzeń.

W celu lepszego trawienia pokarmy powinny być dokładnie przeżuwane, a podczas posiłków zaleca się pić umiarkowaną ilość płynów.

Należy ograniczyć:

*Spożywanie margaryny i wszystkich tłustych potraw.
*Jedzenie białego pieczywa, stężonych rosołów oraz wywarów mięsnych i kostnych, potraw odsmażanych i smażonych, konserwowanych i marynowanych.
*Jedzenie tłustych ciast.
*Nie należy pić: alkoholu, kawy, mocnej herbaty, kwaśnych i cierpkich soków owocowych.

Przykład całodziennego jadłospisu.

I Śniadanie:

Kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo z masłem, świeży twarożek z posiekanym koperkiem, pieczone jabłko.

II Śniadanie:
Słaba herbata, bułka z chudą szynką z drobiu, dojrzałe owoce lub kisiel z owoców.

Obiad:
Przecierana zupa ziemniaczana z pomidorami podprawianymi słodką śmietaną, pulpety z cielęcin w potrawce, ryż na gęsto, marchew gotowana z dynią, kompot.

Podwieczorek:
Kisiel mleczny z sokiem lub kasza manna na gęsto na mleku z przecierem owocowym.

Kolacja:
Jajecznica na parze, ziemniaki pure e z dodatkiem masła, szpinak, słaba herbata, jasne pieczywo, przecier owocowy nisko słodzony.

Przed snem:
Mleko, bułka maślana.
 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże