Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Żywienie w otyłości

22-09-2015

Najczęstszą przyczyna otyłości
jest niewłaściwe wieloletnie  odżywianie się, zarówno pod względem ilościowym
jaki i jakościowym. Najskuteczniejszą formą leczenia otyłości jest stworzenie
odpowiednich restrykcji żywieniowych i przejścia na dietę niskokaloryczną,
dostarczającą 1000-2000 kcal dziennie.


 Zaleca się:


*Posiłki powinny być
beztłuszczowe lub niskokaloryczne.


*Należy jeść więcej owoców i
warzyw; jabłek, grejpfrutów, śliwek, kiwi, kapusty, kalafiorów, ogórków, sałaty,
pomidorów, marchwi, cebuli.


*Wskazane jest spożywanie
produktów bogatych w białko, takich jak; chude mleko i twarogi, jaja, chude
mięso i ryby.


*Należy dbać o dobre
nawodnienie organizmu i wypijanie w ciągu dnia około 1,5 – 2 litrów płynów
dziennie. Wskazane są wody mineralne, naturalne soki owocowe i warzywne, napoje
mleczne, herbaty ziołowe.


*W czasie diety należy dbać o
odpowiednią ilość posiłków w ciągu dnia. Udowodniono, że chudnie się szybciej i
łatwiej, jeśli całodobowa porcja energii rozłożona jest na 4-5 posiłków.


 Należy ograniczyć: 


*Trzeba ograniczyć do
niezbędnego minimum tłuszcze, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego.


*Należy zrezygnować z cukru, a
także ze słodkich ciast i słodyczy.


*Nie należy jeść potraw
smażonych z dodatkiem tłuszczu.


*Niewskazane jest używanie soli
i ostrych przypraw. Sól w dużych ilościach utrudnia chudnięcie, gdyż sprzyja
gromadzeniu się wody w organizmie, a ostre przyprawy pobudzają apetyt.


*Należy zrezygnować ze
spożywania napojów alkoholowych, gdyż są produktami wysokoenergetycznymi (100 ml
wódki, koniaku lub whisky dostarcza 225 kcal).  


Przybliżona wartość
energetyczna poszczególnych posiłków w diecie dostarczającej 1000 kcal dziennie
powinna być rozłożona w następujący sposób; 


I śniadanie 250 kcal, II
śniadanie 100 kcal, obiad 350 kcal, podwieczorek 100 kcal, kolacja 200 kcal .


 Uwaga


Otyłość należy zwalczać nie
tylko ze względów estetycznych, ale również dlatego, że przyspiesza powstanie
tak groźnych chorób, jak cukrzyca, miażdżyca, zwyrodnienie mięśnia sercowego.  






























































Wybrane produkty spożywcze i ich
popularne miarki, ilości i wartość energetyczna wg Instytutu Żywności i
Żywienia.



Nazwa produktu



Miara



Ilość w gramach



Wart. ener. (kcal) w
przybliżeniu


*Produkty
zbożowe


Chleb
mieszany


 


 


Chleb
graham


 


 


Chleb
razowy na miodzie


 


 


Bułka
wrocławska


 


 


 


Chleb
chrupki


Bułka
zwykła


Herbatniki


Kasza manna
sucha


Kasza:
jęczmienna, gryczana; ryż


Makaron
suchy


Mąka


 


1 kromka
cienka


Średnia


Gruba


1 kromka
grubości


0,5 cm


1 cm


1 kromka
grubości


0,5 cm


1 cm


1 kromka
grubości


0,7 cm


1 cm


1,3 cm


1 kawałek


Mała


1 sztuka


3 płaskie
łyżeczki


 


4 płaskie
łyżeczki


2 płaskie
łyżki


1 płaska
łyżka


 


20


30


50


 


25


50


 


30


60


 


10


15


20


10


50


10


15


 


20


20


10


 


 


50


75


125


 


60


120


 


70


140


 


25


40


50


35


122


40


55


 


70


75


35


 


*Mleko
i jego przetwory


Mleko 2%


Mleko w
proszku odtłuszczone


Ser
twarogowy chudy


Jogurt
owocowy 1,5%


Kefir 2%


 


 


Jaja całe
ze skorupką


Żółtko


Białko


 


 


1 szklanka


 


2 płaskie
łyżeczki


Kawałek


1 małe
opakowanie


1 małe
opakowanie


 


 


1 sztuka


1 sztuka


1 sztuka


 


250


 


10


100


150


250


 


 


50


20


30


 


115


 


35


105


141


115


 


 


70


55


15


*Mięso,
wędliny, drób, ryby (chude)


Wołowina
surowa


Cielęcina
surowa


Kurczak
surowy


 


Filet z
ryby surowy


Szynka
konserwowa


Polędwica


 


 


 


1 kawałek
na pieczeń


1 kawałek
na pieczeń


1 udko z
kością


1 pierś


1 kostka z
dorsza


1 cienki
plaster


1 cienki
plaster


 


 


100


100


80


130


100


20


20


 


 


 


120


114


60


155


70


27


30


 



*Tłuszcze


Masło,
margaryna


Olej,


Majonez


 


 


1 płaska
łyżeczka


1 łyżka


1czubata
łyżeczka


 


5


12


5


 


 


35


110


35


*Ziemniaki


ziemniak


 


1 mały


1 średni


 


50


100


 


35


65


*Warzywa
świeże


Buraki


Cebula


Rzodkiewka


Szczypiorek


Pomidor


Marchew


Kalafior


Kapusta


Papryka


Sałata


Seler


 


 


1 średni


1 duża


10 średnich


1 pęczek


1 średni


1 średnia


1 sztuka


1 główka


1 średnia


1 główka


1 mały


 


 


100


100


100


100


100


100


100


100


100


100


100


 


40


35


20


40


30


30


16


28


24


16


36


 


*Owoce
świeże


Jabłka  (
skórką)


Agrest


Porzeczka


Truskawki


Śliwki
węgierki


Wiśnie


 


 


1 średnie


0,5
szklanki


0,5
szklanki


7 dużych


5 dużych


17 dużych


 


150


100


80


100


100


100


 


 


75


60


50


35


65


50



*Cukier i
słodycze


Cukier


Dżem


Miód


Ciasto
drożdżowe


Ciasto
tortowe


 


1 płaska
łyżeczka


2 płaskie
łyżeczki


1 płaska
łyżeczka


1 duża
porcja


1 porcja


 


5


15


10


100


100


 


20


40


30


549


306


Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże