Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Żywienie w leczeniu zapalenia trzustki

22-09-2015

Trzustka to narząd wewnętrzny
pełniący rolę gruczołu wewnątrzwydzielniczego (do krwi) i wewnątrzwydzielniczego
(do światła przewodu pokarmowego). Jedną z jej najważniejszych funkcji jest
produkcja soku trzustkowego. Zawiera one enzymy trawienne, rozkładające w
jelicie cienkim cząsteczki białek, tłuszczów i węglowodanów. Przyczyny
przewlekłego stanu zapalnego trzustki mogą być różne. Leczeniu musi towarzyszyć
odpowiednia dieta, która będzie chronić narząd przed nadmiernym pobudzeniem do
wydzielania enzymów trawiennych.


 


W leczeniu przewlekłego
zapalania trzustki zaleca się;


 


Dieta łatwostrawną, bogatą w
łatwo przyswajalne węglowodany i białka, ograniczającą spożycie tłuszczów i
pokarmów dostarczających błonnika.


Chorzy, którzy bardzo schudli,
muszą jeść pokarmy uzupełniające niedobory energii i składników odżywczych
(zwłaszcza witamin A, D, E, K, a również wapnia, żelaza i potasu). Źródłem łatwo
przyswajalnych węglowodanów są; pieczywo pszenne, potrawy mączne, drobne kasze,
ryż, ziemniaki, miód, marmolady, przeciery owocowe, owoce gotowane, warzywa
gotowane, cukier w małych ilościach. Z produktów białkowatych zaleca się;
gotowane mięsa chude, drób, ryby, chude mleko, i sery twarogowe. Z tłuszczów
można jeść tylko niewielkie ilości masła, śmietany, oleju słonecznikowego i
oliwy do 20-25 g dziennie.


 


W leczeniu przewlekłego
zapalenia trzustki należy ograniczyć:


 


W przewlekłych zapaleniach
trzustki należy wykluczyć wszystkie pokarmy gwałtownie pobudzające wydzielanie
soku trzustkowego takie jak; alkohol, kawa naturalna, tłuszcze zwierzęce,
zwłaszcza smażone, tłuste mięsa i ryby, tłuste rosoły, warzywa wzdymające i
bogate w błonnik pokarmowy (groch, fasola, kapusta, cebula), grzyby , a także
tłuste i słodkie ciasta, kremy, czekolada, kakao. Trzeba też zrezygnować z
ostrych przypraw. Przy częstych  w tej chorobie niedoborach witamin i soli
mineralnych koniecznie jest picie soków owocowych i warzywnych.


 


Posiłki powinny być mniej
obfite, a częstsze (5-6 razy dziennie)


 















Przykładowy jadłospis stosowany w leczeniu przewlekłego  zapalenia
trzustki


I śniadanie


Kasza manna ugotowana na chudym mleku, herbata z
miodem


II śniadanie


Bułka z masłem i chudą szynką, sok z pomidora


Obiad


Zupa ziemniaczana, ryż na sypko, mięso kurczaka
gotowane, sałata z cytryną, kompot z jabłek.


Podwieczorek


Kisiel z owoców jagodowych, herbatniki


Kolacja


Makaron z chudym , białym serem, herbata z mlekiem.

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże