Dieta powinna mieć charakter zasadowy. Cukrzycy często mają nadmiernie zakwaszony organizm. Węglowodany powinno się spożywać w postaci złożonej, jak pełne ziarno czy warzywa strąkowe, gdyż ulegają one powolnemu rozkładowi w organizmie.
W cukrzycy zaleca się:
- Wskazane są świeże i gotowane na parze warzywa. Powinno się je spożywać dwa razy dziennie, uzupełniające tę dietę zupami i sałatkami. Należy jeść dużo warzyw zielonych, gdyż są bogate w chlorofil.
- Powinno się jeść nie więcej niż dwie - trzy porcje na tydzień takich owoców, jak: papaja, brzoskwinie lub nektarynki, pieczone jabłka i gruszki, jabłka mleko i jagody.
- Powinno się stosować przyprawy warzywne nie zawierające sodu.
- Należy spożywać duże ilości pełnego ziarna, zwłaszcza kaszy gryczanej, prosa, jęczmienia, brązowego ryżu, amarantusa, żyta i owsa.
- Co drugi dzień do surówek i sałatek należy dodawać tłocznej na zimno oliwy z oliwek.
- Karczochy i fasolka szparagowa zawierają duże ilości insuliny.
- Zaleca się picie soku ze świeżych ogórków, które dzięki insulinopodobnym substancjom obniżają znakomicie zawartość cukru we krwi. Wskazane jest też picie rozcieńczonego soku z kiszonej kapusty, z selera i marchwi. Spożywanie cebuli, czosnku, szparagów i porów sprzyja pracy trzustki, wspomagając przemianę materii.
Poranny posiłek z gotowanych, pełnoziarnistych płatków jest bardzo ważny, gdyż na jego strawienie potrzeba aż ośmiu godzin, a dostarcza energii na cały dzień.
W cukrzycy należy ograniczyć:
- Powinno się całkowicie wykluczyć alkohol, tytoń, kawę, czarną herbatę, cukier, sól, oczyszczone węglowodany i konserwanty.
- Nie należy jeść nabiału. Białko można spożywać pod postacią tofu (ser z mleka sojowego), przetworów z kwaśnego mleka, zapłodnionych jajek (do czterech tygodni), Świeżej ryby, (ale nie skorupiaków), wątroby i drobiu z naturalnej hodowli. Od czasu do czasu można jeść namoczone orzechy (są trudno przyswajalne ze względu na złą produkcję żółci).
- Trzeba unikać spożywania pszenicy.
- Niewskazane są: owoce cytrusowe (z wyjątkiem cytryn uważanych razem z oliwą z oliwek), truskawki, kwaśne jabłka i soki jabłkowe, arbuzy, śliwki, pomidory, żurawina, zielona papryka, ocet i drożdże spożywcze)
- Nie wolno jeść miodu. Jeśli to konieczne, można go zastąpić słodem z jęczmienia lub syropem ryżowym (złożone węglowodany).
Od czasu do czasu można jeść marchew i dynie, gdyż zawierają duże ilości cukru. Należy unikać buraków i słodkich ziemniaków.
Danie wskazane dla cukrzyków
Porcja na 2-3 osoby
- 100 g grysiku pszennego lub kaszy kuskus
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- 1-2 łyżki siekanej mięty
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 4 pomidory
- kawałek ogórka
- 1 awokado
- liście sałaty
Pszenicę lub kuskus zalewamy 150 ml wrzątku, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na 15 minut, do wchłonięcia wody. dodajemy oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek i miętę. Pokrojone w kostkę pomidory, ogórek i awokado dodajemy tuż przed podaniem. Potrawę układamy na liściach sałaty.