Vitamarket.pl
Blog - Żywienie w chorobach reumatycznych Vitamarket.pl

Darmowa dostawa już od 250 zł

Żywienie w chorobach reumatycznych
Żywienie w chorobach reumatycznych

Dozwolone i zakazane

Mnogość przeróżnych diet można niejednemu zawrócić w głowie. Mimo pewnych, a czasami zasadniczych różnic, zawierają one jednak stały kanon zdrowego żywienia. Opiera się on na kilku prostych wskazówkach.

  • Po pierwsze – każdy pokarm powinien być dobrze przeżuty w jamie ustnej, gdzie rozpoczyna się proces trawienia produktów. Uaktywnione w ślinie enzymy rozpoczynają proces, który warunkuje odpowiednie wykorzystanie pokarmu.
  • Po drugie – unikamy, a w przypadkach rygorystycznych rezygnujemy z produktów otrzymanych z białej mąki. Należy zapomnieć o cukrze i słodzikach, zostaje miód i naturalny cukier w owocach. Wykluczamy z jadłospisu wszelkie wędzonki, konserwy i napoje gazowane. Pijemy wodę oligoceńską. Smaku dodają potrawom niewielkie ilości świeżego masła oraz tłoczone na zimno oleje lub oliwa z oliwek.
  • Po trzecie – umiar i jeszcze raz umiar w jedzeniu oraz piciu (zwłaszcza kawy, mocnej herbaty, alkoholu). Wspomaganie organizmu w walce z chorobą jedzeniem określonych pokarmów jest przez wielu dietetyków uznawane za uzupełnienie farmakoterapii. W niedomaganiu organizmu zaleca się spożywanie pewnych pokarmów, a innych wręcz unikanie. Wszystko zależy od dolegliwości, jakie nas trapią.

W chorobach reumatyzmu zaleca się:

  • warzywa zielone
  • selery
  • marchew
  • kapustę włoską
  • cebulę
  • czosnek
  • ziarna (kiełki alfa)
  • słonecznik
  • siemię lniane
  • pestki dyni
  • pasternak
  • kaszę jaglaną (proso)
  • ciemny ryż
  • czereśnie
  • wiśnie
  • miód
  • jaja
  • surowy kozi jogurt
  • żółtka jaj
  • mleko sojowe
  • soję
  • ciemne pieczywo

Cebula przechowywana musi mieć suchą łupinę i nie może kiełkować.

W chorobach reumatycznych należy ograniczyć:

  • mięso
  • produkty mleczne
  • rafinowane węglowodany
  • pszenicę
  • cytrusy
  • wszelkie warzywa psiankowate (pomidory, ziemniaki, bakłażany, paprykę)
  • Nie należy popijać podczas jedzenia.

Uzupełniająco należy stosować:

  • witaminy A, B kompleks (B3, B6, B12), C, E
  • kwas pantotenowy
  • wapń
  • magnez
  • mangan
  • selen
  • cynk
  • miedź
  • żelazo
  • molibden
  • enzym dysmutazy nadtlenkowej i związek wieloaminokwasowy – glutation

Korzystny wpływ tych dodatków obserwuje się po upływie 3-6 miesięcy. Skutecznie działa też tran i drożdże piwne. Pomaga picie 3 razy dziennie octu jabłkowego z miodem.

Propozycja dietetyczna zalecana dla ludzi z chorobą reumatyczną.

Na pierwsze śniadanie musli lub owsianka, najlepiej z jabłkiem (dużo błonnika). Na drugie śniadanie i obiad dodatkowa porcja surówki z zaleconych warzyw (unikać wzdymających).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium