Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Żywienie w chorobach reumatycznych

17-09-2015

Dozwolone i zakazane

Mnogość przeróżnych diet można niejednemu zawrócić w głowie. Mimo pewnych, a czasami zasadniczych różnic, zawierają one jednak stały kanon zdrowego żywienia. Opiera się on na kilku prostych wskazówkach.

Po pierwsze – każdy pokarm powinien być dobrze przeżuty w jamie ustnej, gdzie rozpoczyna się proces trawienia produktów. Uaktywnione w ślinie enzymy rozpoczynają proces, który warunkuje odpowiednie wykorzystanie pokarmu.
Po drugie – unikamy, a w przypadkach rygorystycznych rezygnujemy z produktów otrzymanych z białej mąki. Należy zapomnieć o cukrze i słodzikach, zostaje miód i naturalny cukier w owocach. Wykluczamy z jadłospisu wszelkie wędzonki, konserwy i napoje gazowane. Pijemy wodę oligoceńską. Smaku dodają potrawom niewielkie ilości świeżego masła oraz tłoczone na zimno oleje lub oliwa z oliwek.
Po trzecie – umiar i jeszcze raz umiar w jedzeniu oraz piciu (zwłaszcza kawy, mocnej herbaty, alkoholu). Wspomaganie organizmu w walce z chorobą jedzeniem określonych pokarmów jest przez wielu dietetyków uznawane za uzupełnienie farmakoterapii. W niedomaganiu organizmu zaleca się spożywanie pewnych pokarmów, a innych wręcz unikanie. Wszystko zależy od dolegliwości, jakie nas trapią.

W chorobach reumatyzmu zaleca się:

Warzywa – warzywa zielone, selery, marchew, kapustę włoską, cebulę, czosnek; ziarna – kiełki alfa – alfa (lucerna), zarodki pszenne, wszelkie nasiona (słonecznik, siemię lniane, pestki dyni), pasternak, kaszę jaglaną (proso), ciemny ryż;
Owoce – czereśnie, wiśnie;
Inne – miód, jaja, surowy kozi jogurt, żółtka jaj, mleko sojowe, soję, ciemne pieczywo.

Cebula przechowywana musi mieć suchą łupinę i nie może kiełkować.

W chorobach reumatycznych należy ograniczyć:

Mięso, produkty mleczne, rafinowane węglowodany, pszenicę, cytrusy, wszelkie warzywa psiankowate (pomidory, ziemniaki, bakłażany, paprykę). Nie należy popijać podczas jedzenia.

Uzupełniająco:

Witaminy A, B kompleks (B3, B6, B12), C, E, kwas pantotenowy, wapń, magnez, mangan, selen, cynk, miedź, żelazo, molibden, enzym dysmutazy nadtlenkowej i związek wieloaminokwasowy – glutation. Korzystny wpływ tych dodatków obserwuje się po upływie 3 -6 miesięcy. Skutecznie działa też tran i drożdże piwne. Pomaga picie 3 razy dziennie octu jabłkowego z miodem.

W chorobach reumatycznych zalecane są owoce, szczególnie czereśnie i wiśnie.

Propozycja dietetyczna zalecana dla ludzi z chorobą reumatyczną.

Na pierwsze śniadanie mesli lub owsianka, najlepiej z jabłkiem (dużo błonnika). Na drugie śniadanie i obiad dodatkowa porcja surówki z zaleconych warzyw ( unikać wzdymających).
 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże