Dozwolone i zakazane
Mnogość przeróżnych diet można niejednemu zawrócić w głowie. Mimo pewnych, a czasami zasadniczych różnic, zawierają one jednak stały kanon zdrowego żywienia. Opiera się on na kilku prostych wskazówkach.
- Po pierwsze – każdy pokarm powinien być dobrze przeżuty w jamie ustnej, gdzie rozpoczyna się proces trawienia produktów. Uaktywnione w ślinie enzymy rozpoczynają proces, który warunkuje odpowiednie wykorzystanie pokarmu.
- Po drugie – unikamy, a w przypadkach rygorystycznych rezygnujemy z produktów otrzymanych z białej mąki. Należy zapomnieć o cukrze i słodzikach, zostaje miód i naturalny cukier w owocach. Wykluczamy z jadłospisu wszelkie wędzonki, konserwy i napoje gazowane. Pijemy wodę oligoceńską. Smaku dodają potrawom niewielkie ilości świeżego masła oraz tłoczone na zimno oleje lub oliwa z oliwek.
- Po trzecie – umiar i jeszcze raz umiar w jedzeniu oraz piciu (zwłaszcza kawy, mocnej herbaty, alkoholu). Wspomaganie organizmu w walce z chorobą jedzeniem określonych pokarmów jest przez wielu dietetyków uznawane za uzupełnienie farmakoterapii. W niedomaganiu organizmu zaleca się spożywanie pewnych pokarmów, a innych wręcz unikanie. Wszystko zależy od dolegliwości, jakie nas trapią.
W chorobach reumatyzmu zaleca się:
- warzywa zielone
- selery
- marchew
- kapustę włoską
- cebulę
- czosnek
- ziarna (kiełki alfa)
- słonecznik
- siemię lniane
- pestki dyni
- pasternak
- kaszę jaglaną (proso)
- ciemny ryż
- czereśnie
- wiśnie
- miód
- jaja
- surowy kozi jogurt
- żółtka jaj
- mleko sojowe
- soję
- ciemne pieczywo
Cebula przechowywana musi mieć suchą łupinę i nie może kiełkować.
W chorobach reumatycznych należy ograniczyć:
- mięso
- produkty mleczne
- rafinowane węglowodany
- pszenicę
- cytrusy
- wszelkie warzywa psiankowate (pomidory, ziemniaki, bakłażany, paprykę)
- Nie należy popijać podczas jedzenia.
Uzupełniająco należy stosować:
- witaminy A, B kompleks (B3, B6, B12), C, E
- kwas pantotenowy
- wapń
- magnez
- mangan
- selen
- cynk
- miedź
- żelazo
- molibden
- enzym dysmutazy nadtlenkowej i związek wieloaminokwasowy – glutation
Korzystny wpływ tych dodatków obserwuje się po upływie 3-6 miesięcy. Skutecznie działa też tran i drożdże piwne. Pomaga picie 3 razy dziennie octu jabłkowego z miodem.
Propozycja dietetyczna zalecana dla ludzi z chorobą reumatyczną.
Na pierwsze śniadanie musli lub owsianka, najlepiej z jabłkiem (dużo błonnika). Na drugie śniadanie i obiad dodatkowa porcja surówki z zaleconych warzyw (unikać wzdymających).