Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Żywienie w chorobach układu krążenia

16-09-2015

W chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa ) należy spożywać znaczne ilości błonnika ( według Światowej Organizacji Zdrowia –WHO dziennie od 27 do 40g) w postaci warzyw, owoców oraz pieczywa z mąki pełnoziarnistej. Maksymalnie ograniczyć trzeba tłuszcze mięsa oraz tłuszcze zwierzęce, a spożywać znaczne ilości oliwy z oliwek oraz tłuszczów nienasyconych. Do potraw używać naturalne, chude jogurty (zamiast śmietan).

 

W chorobie niedokrwiennej serca zaleca się :

 

Owies w postaci mesli lub owsianki (śniadanie). Ryby morskie należy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu – wskazana makrela, śledź, łosoś (nie wędzony). Do potraw używamy surowej oliwy z oliwek tłoczonej na zimno ( jest to zawsze napisane na opakowaniu). Wskazane jest picie jogurtu, zsiadłego mleka lub kefiru. Wielu dietetyków zaleca jedzenie dużych ilości cebuli na surowo lub gotowanej. Z warzyw wskazane są; kabaczki, karczochy, marchew, bakłażany, ziemniaki, pomidory, buraki. Czosnek należy stosować z umiarem, ponieważ zdaniem niektórych naukowców duże ilości mogą spowodować skurcze naczyń. Obowiązkowo każdego dnia należy zjeść surówkę z dużą ilością zielonych liści. Z owoców zlecane są; ananasy, agrest, arbuz, morele, pomarańcze i jabłka.

 

W chorobach niedokrwiennej serca należy ograniczyć.

 

Mleko homogenizowane, tłuszcze zwierzęce, produkty z dużą zawartością cholesterolu, jak jajka i podroby. Należy zrezygnować ze słodyczy.

Dietetycy zalecają jedzenie surówek codziennie.

 

 

Uzupełniająco

 

Witaminy A, C, D, E, B kompleks (B1, B2, B3, B6, B12), biotyna cholina, kwas pantotenowy, lecytyna, wapń, chrom, kobalt, magnez, mangan, potas, fosfor, selen, cynk. Poza witaminami dieta powinna być koniecznie uzupełniana co najmniej dwoma jabłkami dziennie oraz napojem z drożdży piwnych. 

 

 

 

Prawidłowe wartości cholesterolu i trójglicerydów w zależności od czynnika ryzyka i występowania objawowej choroby wieńcowej.

 

 

 

Cholesterol całkowity

Cholesterol LDL

Cholesterol HDL

Trójglicerydy

Bez czynnika ryzyka (mg/dl)

 

150-180

<100

< 40

do 200

Podwyższone ryzyko

(mg/dl)

 

150-200

< 130

> 40

do 200

Choroba wieńcowa

(mg/dl)

 

150-250

< 160

> 40

Do 200

 

 

 

Propozycja dietetyczna zalecana dla ludzi z chorobą wieńcową..

 

W przypadku chorób serca powinno się zrezygnować z potraw smażonych i duszonych w zawiesistych sosów. Najlepsze są ryby i chude mięsa z wody lub grilla. Dzień kończymy zjedzeniem jabłka, które poprawia pracę jelit.

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże