Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Cibora jadalna

01-09-2015

Cibora jadalna, zwana inaczej migdałem ziemnym :chufa”, pochodzi ze wschodniej Afryki. Obecnie jej uprawy znajdują się w wielu tropikalnych i subtropikalnych krajach, m.in. w Afryce, Indiach, Ameryce Północnej, Meksyku, Peru i na Madagaskarze. Z powodzeniem hodowana jest także w krajach śródziemnomorskich, w Niemczech, Rosji, a także w Polsce. Lubi ciepło, wilgoć i bardzo żyzne, próchnicze podłoże. Jest to bylina kłączowa, która osiąga około 100 cm wysokości. Korzenie cibory na końcach tworzą jajowate pomarszczone zgrubienia wielkości wiśni 3 cm długości. Liście są wąskie. Na szczycie łodygi w czasie kwitnienia pojawiają się płaskie kłoski, które dają drobne, kanciaste orzeszki. Roślina zazwyczaj nie produkuje nasion.
Bulwki korzeniowe są jadalne i niezwykle pożywne, w smaku bardzo przypominają migdały. Można je spożywać na surowo jak jarzynę lub po uprażeniu czy gotowaniu. W wielu krajach przyrządza się z nich wyśmienite lody i desery. Czasem wykorzystywane są jako namiastka kawy, migdałów oraz kakao. Można z nich przygotować wyśmienity mleczny napój. Służą także do tłoczenia cenionego oleju stosowanego w produkcji produktów spożywczych. Bulwy zawierają 28% skrobi, tłuszcz, cukier, substancje gumowe i węglowodany.

Migdały ziemne są smacznym dodatkiem do deserów i lodów.

Stosowana wewnętrznie


Wywary z bulwek cibory jadalnej mają działanie wiatropędne odżywcze, poprawiają trawienie, pomagają w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, stosowane są do uśmierzenia bólów, działają rozkurczowo, przeciwzapalnie, regenerująco na organizm, dodaje energii.
 

Bestsellery

Kategorie

Zawęż produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże