Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Cherymoja

25-08-2015

Nazwa tej rośliny pochodzi z języka Inków i oznacza „zimne nasienie” Znana jest ludom Ameryki Południowej od wieków, prawdopodobnie pochodzi z górskich terenów Peru i Ekwadoru. Jest typową rośliną klimatu tropikalnego, a jej uprawy znajdują się na Kubie i Wyspach kanaryjskich, w Meksyku, Izraelu, Hiszpanii, Kalifornii, a również w Afryce, Indiach i Australii.
Cherymoja jest drzewem osiągającym 8 m wysokości. Ma piękne, ciemnozielone, jajowate, aksamitne liście, które opadają na wiosnę. Gdy drzewo jest nagie, pojawiają się na nim biało-zielonkawe, pokryte rudymi włoskami kwiaty. Są osadzone pojedynczo lub podwójnie. Drzewo kwitnie czasem nawet przez pół roku bez przerwy. Kwiaty są obupłciowe, ale w przypadku cherymoi niemożliwe jest samozapylenie, a i owady nie są kwiatkami specjalnie zainteresowane. Dlatego też na plantacjach zapylanie drzewa odbywa się ręcznie za pomocą pędzelka i zapewne stąd bierze się później bardzo wysoka cena owoców.

Ziarna owocu są silnym środkiem owadobójczym.

Owoce osiągają znaczne rozmiary, ich waga waha się w granicach 300g – 1 kg. Złożone są ze zrośniętych, mięsistych owocków. Niedojrzałe mają zielony kolor, a w miarę dojrzewania barwa staje się coraz bardziej brązowa. Są miękkie, we wnętrzu owocu znajduje się spora liczba (około 40) niejadalnych nasion. Miąższ ma biały kolor i słodko – kwaśny smak.
Mieszkańcy Ameryki Południowej używają cherymoję za jeden z najwspanialszych owoców świata. Nic dziwnego, jest bardzo zdrowa i niezwykle smaczna. Zawiera 75% wody, białko, 21% cukrów, tłuszcze, kwasy organiczne, składniki mineralne, witaminę C oraz spore ilości prowitaminy A. Wybornie smakuje surowa, ponieważ ma orzeźwiający smak i jest bardzo soczysta, a odmiany bardziej kwaśne przeznacza się na przetwory. Wyrabia się z niej dżemy, marmolady, galaretki, napoje i alkohole, jest wspaniałym dodatkiem do lodów, ciast i wielu deserów.

Z kwaśnych odmian cherymoi wyrabia się pyszne marmolady.


Stosowana wewnętrznie

Owocem cherymoi poleca się osobom z chorobami przewodu pokarmowego, ponieważ są lekko strawne, pomagają uzupełnić braki witamin, regenerują, wzmacniają i uodparniają organizm, pobudzają system immunologiczny, usuwają toksyczne substancje z organizmu, orzeźwiają i zaspakajają pragnienie.

 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże