Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Bambus

19-08-2015

Roślina ta należy do rodziny traw o zdrewniałym źdźble, które wewnątrz między węzłami jest pusty. Jest to wiecznie zielona bylina, która osiąga wysokość 40 m ( bardzo szybko rośnie – młode pędy potrafią przyrastać nawet 80 cm na dobę 5 cm na godzinę). Ma lancetowate liście rosnące do 50 cm długości, które nie pozostają na pędach dłużej niż dwa lata. Istnieją odmiany o liściach żółtych, paskowanych lub biało obrzeżonych. Kwiatostan jest wiechowaty, w nielicznych przypadkach pojawia się po roku życia rośliny, najczęściej jednak bambus kwitnie, gdy osiągnie 60-100 lat. Po przekwitnięciu pojawiają się owoce – ziarniaki, czasem u gatunków tropikalnych owoc jest orzecho – lub jagodnopodobny. Po wytwarzaniu owoców roślina najczęściej ginie. Babbus rośnie głównie w krajach tropikalnych, rzadziej subtropikalnych czy umiarkowanie ciepłych. Rozróżniamy około 50 rodzajów i ponad 600 gatunków bambusa, większość z nich pochodzi z Azji Południowej i Wschodniej. Jego uprawy znajdują się przed wszystkim w Indiach, Chinach, Japonii, Gwatemali i na Jawie. Bambus przywędrował do Europy prawdopodobnie z Chin i od pewnego czasu jest z powiedzeniem hodowany nawet w krajach o dość surowym klimacie, np. w Szwecji lub Norwegii. W Polsce roślinę tę można kupić w wielu kwiaciarniach, ale dobrze jest pamiętać, że należy wybierać gatunki, które charakteryzują się stosunkowo słabym wzrostem, np. Bambusa vulgaris. B. Glaucescens lub Pseudosasa japonica.

Sposoby wykorzystywania bambusa zapożyczone zostały przy Europejczyków z krajów Dalekiego Wschodu.
Bambus jest popularnym warzywem w kuchni azjatyckim.

Bambus to bardzo cenny surowiec, który ma mnóstwo różnorodnych zastosowań. Zdrewniałe źdźbła tej rośliny są lekkie, ale bardzo mocne, a poza tym mają wiele pięknych kolorów, są żółte, zielone, brązowe i czerwonawe. Wyrabia się z nic meble, naczynia, parasole, kosze, a także mosty, chaty i rury kanalizacyjne. Pędy bambusa są cenionym opałem i surowcem do produkcji papieru. Młode pędy, po zdjęciu zdrewniałej warstwy zewnętrznej, mają miękki rdzeń i delikatnym, słodkawym smaku. Jest to jarzyna, którą ludzie krajów Dalekiego Wschodu spożywają na surowo, po ugotowaniu, kiszeniu lub upieczeniu. W Polsce obrane pędy można kupić w puszkach, pokrojone w paski lub plastry, gotowane lub duszone.

Stosowany wewnętrznie

Pędy bambusa działają na organizm oczyszczająco i moczopędnie, usuwają szkodliwe toksyny, odtruwają ustrój; korzenie obniżają gorączkę, stosowane są w grypie, przeziębieniu, wielu infekcjach, to także wspaniały środek uspokajający dla dzieci
 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże