Roślina ta inaczej nazywa się gałgantem chińskim lub dzikim kardamonem. Jest to bylina należąca do rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji Południowo – Wschodniej, a jej uprawy znajdują się w Chinach, Indiach, Tajlandi, na wyspie Hajnan i na Cejlonie. Kłącze osiąga imponujące rozmiary ( rośnie do 2,5m), jest masywne, bulwiaste i twarde, z niego wyrasta część nadziemna rośliny. Ma intensywny zapach i ostry, piekący smak, pod nazwą kardamon stosuje się go jako korzenną przyprawę kuchenną. Liście alpinii są szerokie i mają lancetowaty kształt. Kwiaty, zebrane w wiechowate kwiatostany, są białe i dzwonkowate. Po przekwitnięciu powstają z nich owoce – ciemno pomarańczowe, kuliste torebki. W nich znajdują się nieliczne nasiona z osnówką, które także są używane jako przyprawa. W kłączach można wyodrębnić olejek eteryczny oraz alpinon i galganol odpowiedzialne za ostry smak. To właśnie te składniki decydują o niepowtarzalnym charakterze kardamonu.
Alpinia jest rośliną należącą do rodziny imbirowatych.
Kłącze rośliny znane jest ze swych leczniczych właściwości.
Przyprawę stanowi wysuszone i drobne zmielone kłącze. Wzbogaca smak i aromat potraw mięsnych, rybnych, zup oraz wielu sosów. Wspaniale smakuje jako dodatek do zupy fasolowej i grochowej oraz dań z wołowiny. Wchodzi w skład znanej przyprawy curry i podobna jest w smaku do imbiru, choć jest od niego ostrzejsza i bardziej intensywna. Kardamon dodawany jest także do kawy przygotowanej na sposób orientalny oraz do wielu deserów. Roślina ta ma także duże znaczenie lecznicze, od wieków znana jest w medycynie chińskiej, indyjskiej, perskiej i arabskiej.
Stosowana wewnętrznie
Nalewka z alpinii pomaga w:
- niestrawności,
- wszelkich bólach żołądka,
- zatruciach pokarmowych,
- pobudza apetyt i ułatwia trawienie;
- jest to lek wzmacniający regenerujący organizm,
- pobudza krwawienie miesiączkowe,
- stosowany jest w zawrotach głowy i niedokrwistości spowodowanej zaburzeniami miesiączkowania;
- wykazuje także właściwości przeciwzapalne, spazmolityczne i bakteriobójcze,
- ma zastosowanie przy dolegliwościach dyspeptycznych
Na ½ godziny przed posiłkiem zaleca się picie następującego środka leczniczego ½ łyżeczki wysuszonego i sproszkowanego kłącza należy zalać wrzątkiem i pozostawić do naciągnięcia, pić zawsze po ½ filiżanki trzy razy dziennie