Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Aktinidia ostrolistna

16-08-2015

Pochodzi z Dalekiego Wschodu, ale z powodzeniem można ją uprawiać w polskich ogrodach jako roślinę ozdobną. Wymaga zacienionych stanowisk o dużej wilgotności powietrza oraz żyznej, ale nie podmokłej gleby. Jest to pnąca roślina odporna na mróz, która w stanie naturalnym rośnie do 50m wysokości. W sprzyjających warunkach przyrasta rocznie o dwa, trzy metry. Tworzy pędy o pusty rdzeniu. Liście aktinidii ułożone są skrętolegle, mają jajowaty kształt, są piłkowane i opadają na zimę. Są ciemnozielone, ale już od połowy września przybierają cytrynowy kolor. W kątach nerwów widoczne są na nich kępki brązowych włosów. Jest to gatunek dwupienny, wytwarza kwiaty męskie i żeńskie. Kwiaty są białe lub różowe, pięknie pachną i zebrane są w grona rozwijające się na początku czerwca. Owalne, zielonkawożółte, drobne owoce osiągają długość 3 cm. Od strony wystawionej na słońce mają purpurowoczerwony rumień. Są jadalne, mają słodkawo – kwaśny smak, soczysty miąższ oraz piękny armat. Mogą być spożywane na surowo, ale służą często do wyrobu konfitur, kompotów, pysznych win i syropów. Bardzo dobrze przechowują się w postaci mrożonek i suszu.

Stosowana wewnętrznie


Owocem aktinidii ostrolistnej są źródłem witaminy C, która ulega minimalnemu rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego zalecana są pomocniczo w leczeniu szkorbutu, wiosennego osłabienia, przeziębienia, grypy, anginy, infekcji, wzmacniają i regenerują organizm, podnoszą jego odporność, dostarczają sporych ilości witamin A, B, D i E uzupełniają niedobory sodu, fosforu i wapnia
 

Bestsellery

Kategorie

Zawęż produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże