Winorośl obejmuje około 60 gatunków długowiecznych pnączy (rzadziej krzewów) z rodziny winoroślowatych. Rosną one w strefach klimatu umiarkowanego, subtropikalnego i częściowo tropikalnego. Mają drewniejące pędy z wąsami i czepnymi, pnące lub płożące, długość do 300 m, piłkowane liście i drobne kwiaty. Najbardziej znany gatunek to winorośl właściwa.
Jej owoce są kuliste lub owalne, mają żółtą, zielonkawą, czerwonoprpurową, fioletową lub czarną skórkę, silnie zrośniętą z delikatnymi, smacznym miąższem. Istnieje około 8 tys. odmian o różnej wielkości i kształcie owoców i gron oraz zawartości cukrów, kwasów organicznych i garbników, która decyduje o ich smaku i przydatności. Wyróżniamy odmiany deserowe, nadające się do bezpośredniego spożycia – mają duże i bardzo słodkie owoce, oraz odmiany do suszenia i wyrobu win, soków i innych przetworów, np. octu winnego, dżemów, galaretek.
Winogrona zawierają dużo wody 75% i cukru 120-150g w 1 kg, głównie glukozy i fruktozy, łatwo przyswajalnych przez organizm. Mają wiele potasu, a ponadto wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, cynk i miedź oraz trochę dobrze przyswajalnego jodu. Są też bogatym źródłem witaminy szczególnie A, B i C.
Winogrona są źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed chorobami nowotworowymi i zaburzeniami w pracy układu krążenia.
Stosowana wewnętrznie
Owoce winorośli:
- mają właściwości moczopędne;
- działają przeczyszczająco, odtruwająco i wzmacniająco;
- pobudzają pracę żołądka i jelit;
- pomagają w leczeniu zapalenia stawów, reumatyzmu i dny;
- są skuteczne w niedokrwistości.
Stosowana zewnętrznie
Okład z soku z winogron:
- oczyszcza skórę, łagodzi trądzik;
- odwar z liści winorośli można stosować do okładów lub jako dodatek do kąpieli w odmrożeniach;
- kąpiele w naparze ze sfermentowanych wytłoków z winogron pomagają w leczeniu reumatyzmu.