Vitmarket - ponad 10 lat doświadczeniaponad 10 lat doświadczenia

Zawęż produkty








od do

Truskawka

15-08-2015

Truskawka jest byliną z rodzaju poziomek, która powstała w Europie na początku XVIII wielu ze skrzyżowania gatunków poziomek z Ameryki Południowej – wirginijskiej i chilijskiej. Pod koniec XIX wieku wyhodowano odmiany powtarzające, tzw. truskawki czterech sezonów, które miały duże owoce. Obecnie truskawka jest powszechnie uprawiana w krajach klimatu umiarkowanego i ma prawie 2000 odmian. To roślina wieloletnia, wymagająca starannej pielęgnacji – musi mieć właściwą i odpowiednio nawożoną glebę, jest wrażliwa na temperaturę, trzeba ją podlewać przez całe lato. Rozwija się poprzez pełzającej łodygi, które się ukorzeniają. Liście są duże, najczęściej złożone z trzech listków o brzegach piłkowanych, kwiaty białe lub kremowe. Podobnie jak poziomka, truskawka jest owocem pozornym dojrzałe dno kwiatowe staje się mięsiste, jego niełupki to małe ziarenka na powierzchni miąższu. Dojrzałe truskawki – duże, czerwone i aromatyczne są bardzo wartościowymi owocami. Zawierają wodę 85-91 g w 100g owoców. ,cukry 7,5g z których przeważają tzw. lewulozy, dobrze znoszone również przez osoby chore na cukrzyce, oraz kwasy organiczne 0,8g. Mają bardzo wiele różnych mikro i makroelementów, m.in. żelazo, wapń, magnez, mangan, fosfor, sód, potas. Są też źródłem witaminy przede wszystkim C 64mg w 100g ; jest to ilość, która w pełni zaspokaja niezbędną dzienną dawkę dla dorosłego człowieka. Ponadto znajdziemy w nich witaminy z grupy B, mniejszą ilość A, E i K. Cenny jest także błonnik 1,4 g w 100g. Najlepiej jeść je na surowo, ale można też wykorzystać do sporządzania smacznych potraw, np. zup, pierożków, ciast, tortów, deserów, kompotów, napojów i przetworów mrożonek, dżemów, konfitur i soków.

Owoce są bardzo smaczne, może dodawać je do galaretek, koktajli i musów.

Uwaga
Truskawki przed jedzeniem należy dokładnie opłukać. Owoce te mogą powodować uczulenia. Osoby o wrażliwym żołądku, cierpiące na niestrawność powinny ograniczyć jedzenie truskawek

Stosowana zewnętrznie

Świeże owoce są bardzo dobrym środkiem kosmetycznym do pielęgnacji skóry. Napar z kłącza możne być stosowany jako środek ściągający, np. do płukania gardła przy anginie.

Stosowana wewnętrznie


Truskawka ma właściwości moczopędne i przeczyszczające. Wzmacnia odporność organizmu, reguluje pracę wątroby. Działa oczyszczająco, poprawia przemianę materii, alkalizuje krew. Jest zalecana chorym na dnę (eliminuje kwas moczowy). Picie soku pomaga w leczeniu reumatyzmu. Napar z liści ma działanie napotne. Herbatka ziołowa z kłącza może być stosowana w łagodzeniu dolegliwości biegunkowych.
 

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże