Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Śliwki suszone

15-08-2015

Śliwki suszone otrzymuje się ze śliwek dowolnej, nie psującej się w trakcie suszenia odmiany. Najlepiej nadają się do tego uprawiane we Francji śliwki z Agen, które mają delikatne skórki i słodki, jędrny miąższ. W Polsce wykorzystuje się węgierki. Suszone nie tracą swoich wartości. Zawierają przede wszystkim dużo błonnika – 14g w 100 g owoców, a więc dwie garstki (12 śliwek) zjedzone w ciągu dnia zdecydowanie poprawiają trawienie ( zwiększają częstotliwość ruchów perystaltycznych jelit aż do 20%). Są także bogate w potas. Powinny je jednak ograniczyć osoby chore na cukrzyce oraz z nadwagą, ponieważ są wysokokaloryczne (mają większą wartość energetyczną niż świeże owoce).

Jedzenie suszonych śliwek wspomaga pracę jelit.

Stosowane wewnętrznie

Śliwki suszone mają działanie przeczyszczające; obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Pozbawione pestek i rozmiękczone w przegotowanej wodzie suszone węgierki, dodane pod koniec gotowanie do fasoli czy bigosu, zabezpieczają przed wzdęciami działaniem tych potraw.
 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże