Vitmarket - ponad 10 lat doświadczeniaponad 10 lat doświadczenia

Zawęż produkty








od do

Szczypiorek ogrodowy

14-08-2015

Szczypiorek to roślina cebulowa z rodziny liliowatych. Rośnie dziko w Europie i Azji, bywa też uprawiana. Ma cienkie, delikatne i intensywnie zielone liście, długości 15-20 cm. Wyrastają z poziemnych łodyg, są wewnątrz puste, na przekroju okrągłe. Po ścięciu odrastają. Liście i pędy kwiatostanowe są jadalne. Szczypiorek był znany i ceniony już w starożytności. Bardzo popularną rośliną przyprawową stał się w średniowieczu. Dziś świeży szczypiorek, kupowany najczęściej w pęczkach, spożywa się przez cały rok, doceniają jego walory smakowe, aromatyczne, a także właściwości lecznicze. Odznacz się bogactwem składników mineralnych, witamin z grupy B, zawiera karoten, a przede wszystkim znaczne ilości witaminy C. Jego działąnie antybiotyczne jest podobne do działania czosnku i cebuli. Może być stosowany w każdej diecie, bez żadnych przeciwwskazań. Świeże listki można dodawać do zup, np. pomidorowej, sosów, sałatek, zielonej sałaty, potraw z jaj, twarożku i żółtego sera, suszonych grzybów i gotowanych ryb. Nadają się do kanapek i grzanek – dodawać bezpośrednio przed spożyciem, aby zachowały aromat. Największą wartość odżywczą ma szczypiorek bezpośrednio po zerwaniu.

Szczypiorek dodany do masła albo sera godzinę przed jedzeniem poprawia smak potraw.

Stosowany wewnętrznie

Szczypiorek działa antyseptycznie i antyinfekcyjnie. Pobudza apetyt, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, zapobiega niestrawnością. Działa leczniczo na nerki.
 

Bestsellery

Kategorie

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże