Vitamarket.pl
Blog - Sałata Vitamarket.pl

Darmowa dostawa już od 250 zł

Sałata
Sałata

Sałata jest gatunkiem liczącym około 200 odmian botanicznych. Są to rośliny zielne jednoroczne lub dwuletnie, spotykane głownie na półkuli północnej, uprawiane powszechnie ze względu na liście i niekiedy łodygi lub nasiona. Popularna sałata siewna to jednoroczna roślina warzywna, która była znana już w starożytności. Ma zielone, jajowate gładkie lub pomarszczone liście. Inne odmiany to; sałata liściowa , rzymska czyli długolistna, o wydłużonych liściach zebranych w luźne główki, szparagowa, kędzierzawa oraz najczęściej spotykana głowiasta, w obrębie której rozróżnia się kruchą o dużych główkach i masłową powszechnie uprawianą w Polsce. Odmiany rozetowe zawierają więcej witamin niż głowiaste, ale wartość odżywcza sałaty zależy w bardzo dużym stopniu od sposobu jej uprawy, pielęgnacji i nawożenia. Można ją jeść przez cały rok gruntową od wczesnej wiosny do późnej jesieni, a potem z upraw w szklarniach, inspektach i namiotach foliowych.
Sałata jest bardzo cenną rośliną warzywną. Zawiera wszystkie witaminy, z wyjątkiem D i K, zwłaszcza A, B6, E i C. Jest bogata w składniki mineralne, takie jak żelazo, potas, magnez, mangan oraz kwasy organiczne. Dostarcza około 15 kcal w 100 g.
Sałata powinna być jak najczęściej spożywana. Jej charakterystyczny, ale bardzo nikły smak można poprawić, podając ją przyprawioną aromatycznymi warzywami liściastymi, np. szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki, a także ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Odpowiednimi do niej dodatkami smakowymi i kolorystycznymi mogą być rzodkiewki, papryka, pomidor ogórek. Można ją polewać śmietaną, jogurtem, kefirem bądź olejem ( ułatwi przyswajanie witamin A) majonezem, cytryną. Podawana do mięs przyspiesza ich trawienie.

Uwaga
Sok z sałaty zawiera lactuacarium o działaniu podobnym do opium, lecz o wiele słabszym. Stosowany w dawce 0,1 - 1 g dziennie działa uspokajająco.

Sałata charakteryzuje się dużą zawartością witamin i soli mineralnych.

Stosowana zewnętrznie

Wywar z nasion sałaty stosowany do przemywania oczu pomaga w leczeniu stanów zapalanych; okłady z gotowanych liści z dodatkiem małej ilości oleju są pomocne w leczeniu czyraków, wrzodów i oparzeń.

Stosowana wewnętrznie

Sałata:

  • pobudza trawienie, ułatwia pracę wątroby i układu krążenia;
  • jest polecana w zaparciach, skurczach jelit, bólach żołądka, zapaleniu wątroby;
  • ma właściwości przeciwbólowe i znieczulające, jest skuteczna w bolesnym miesiączkowaniu;
  • działa uspokajająco – zaleca się się ją w nerwicy lekowej, w bezsennościach oraz kołataniu serca;
  • łagodzi kaszel, pomaga w leczeniu zapalenia oskrzeli i astmy.

Warzywo jest źródłem chlorofilu, zielonego barwnika, który jest cennym materiałem budulcowym krwi.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium