Rzodkiewka ogrodowa jest popularną odmianą rzodkwi z rodziny krzyżowych. Ta jednoroczna roślina warzywna była znana już w starożytności. W Polsce dostępna jest z gruntu od maja do października, ale można ją jeść przez cały rok, ponieważ uprawiana jest również w inspektach i szklarniach. Ma lirowate,
owłosione liście i jadalne korzenie, w zależności od odmiany okrągłe, owalne, wydłużone, o skórce białej, różowej, czerwonej i fioletowej. Zawierają one
olejki eteryczne. Rzodkiewki mają duże ilości witaminy C, a także witaminy z grupy B i PP oraz niemal komplet składników mineralnych, z których najważniejsze to: wapń, żelazo, miedź, fosfor i mangan. Bardzo dobrze działają na ukrwienie organizmu, a szczególnie mózgu. Wartości dietetyczne, smakowe, a także lecznicze rzodkiewek sprawiają, że są one wartościowym warzywem, które pozwala bardzo urozmaicić codzienne posiłki. Zawsze trzeba je bardzo dokładnie umyć, oddzielając zewnętrzne liście, a młode, środkowe pozostawić i dodawać do sałatek i zup.
Rzodkiewki poleca się szczególnie osobom chorującym na reumatyzm, nerki oraz odchudzającym się.
Stosowana zewnętrznie
Świeżo utarte rzodkiewki można stosować na okłady - rozgrzewają bolące miejsca, pomagają w leczeniu gośćca, reumatyzmu, obrzęku stawów.
Stosowana wewnętrznie
Rzodkiewka:
- działa moczopędnie, żółciopędne i lekko rozwalniająco - zalecana jest w chorobach wątroby, kamieniach nerkowych i żółciowych oraz w nadfermentacji jelitowej;
- ma właściwości antybiotyczne, rozkurczowe i wykrztuśne - pomaga w dolegliwościach oskrzelowych;
- poprawia wzrok i pamięć; pobudza apetyt i trawienie;
- powinno się ją jeść w anemii, reumatyzmie i artretyzmie; ma działanie przeciwszkorbutowe i przeciwkrzywiczne.