Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / (46) 814 6000

Rzepa (Kapusta polna )

05-08-2015

Rzepa jest dwuletnią rośliną korzeniową z rodziny kapustowatych. Pochodzi z obszarów śródziemnomorskich. Znano ją od dawna. Była bardzo rozpowszechnionym warzywem w starożytnej Grecji i Rzymie, Wielką popularnością cieszyła się także w okresie średniowiecza. W Polsce uprawiano ją i jadano bardzo często w XV i XVI wieku, za panowania Jagiellonów. Dziś nie jest tak znana i ma niewielkie znaczenie gospodarcze. Uprawia się ja w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Wytrzymuje ostrzejszy klimat, odpowiadają jej prawie wszystkie rodzaje gleb, najbardziej próchniczne. Rzepa ma lirowate, szczeciniasto owłosione liście i kulisty korzeń, a owocem jest długa łuszczyna. Korzeń może być jadalny lub pastewny i ważyć może nawet do 1,5 kg . Ma żółtawy lub biały miąższ, smakiem przypominający ziemniaka, lecz lekko cierpki. Jest bogaty w cukry i skrobię. Zawieratek witaminy C i B oraz sporo różnych soli mineralnych. Na rynku rzepa jest dostępna latem, jesienią a także zimą, gdyż może być przechowywana w kopcach i piwnicach ( w piasku)dobrze znosi ujemne temperatury.
Rzepa to smaczne, zdrowe i niskokaloryczne warzywo, które powinno częściej znajdować się w naszym jadłospisie. Wykorzystuje ją zwłaszcza kuchnia makrobiotyczna. Po dokładnym umyciu i grubym obraniu kroimy korzeń w kostkę lub słupki i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem tłuszczu, soli i cukru do smaku. Miękką rzepkę można oprószyć mąką i posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznym dodatkiem do różnych potraw będzie również upieczona lub uduszone z przyprawami.

Zmielone nasiona rzepy (10g) dodane do naparu z kwiatu lipowego działają skutecznie w przeziębieniu i pomagają w usuwaniu piasku moczowego z nerek.

Stosowana wewnętrznie

Rzepa pomaga w leczeniu przeziębienia, kataru. Anginy, zapalenia oskrzeli; zalecana jest chorym na podagrę, łagodzi egzemy i trądzik.

Stosowana zewnętrznie

Płukanie gardła wodą pozostałą po ugotowaniu rzepy pomaga w leczeniu anginy; sok wyciśnięty z upieczonej rzepy jest skuteczny na czyraki i odmrożenia.

 

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże