Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Rabarbar ogrodowy zwyczajny

03-08-2015

Rabarbar jest byliną z rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Wytwarza kłącze,
zwane karpą i rozety jajowatych liści, pęd nasienny dochodzi do 2m wysokości.
Rabarbar jest rośliną warzywną powszechnie uprawianą w gruncie, szklarniach i
inspektach cenioną ze względu na mięsiste łodygi liściowe. Od lutego do kwietnia
w sprzedaży dostępne są różowe, delikatne, później pojawiają się rabarbar
gruntowy- mniej różowy, przeważnie zielonkowaty, o grubszych łodygach. Zawiera
duże ilości kwasów organicznych. Jest używany przede wszystkim na kompoty,
napoje i zupę- ma orzeźwiający kwaskowaty smak. Można go stosować do deserów (
musy, kisiele) i ciast, zakwaszania np. buraków czy kapusty. Nadaje się do
wyrobu marmolad i wina. Rabarbar zawiera witaminy C, B1, A. Ma dużo potasu,
trochę wapnia, sodu, magnezu, a także fosfor, żelazo i siarkę. Jego wadą jest
duża ilość kwasu szczawiowego, który odkłada się w organizmie w postaci
szczawianów. Utrudnia też przyswajanie wapnia. W związku z tym należy go jeść w
małych ilościach, a posiłek uzupełniać potrawami zasobnymi w wapń.

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże