Rabarbar jest byliną z rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Wytwarza kłącze, zwane karpą i rozety jajowatych liści, pęd nasienny dochodzi do 2m wysokości. Rabarbar jest rośliną warzywną powszechnie uprawianą w gruncie, szklarniach i inspektach cenioną ze względu na mięsiste łodygi liściowe. Od lutego do kwietnia w sprzedaży dostępne są różowe, delikatne, później pojawiają się rabarbar gruntowy- mniej różowy, przeważnie zielonkowaty, o grubszych łodygach. Zawiera duże ilości kwasów organicznych. Jest używany przede wszystkim na kompoty, napoje i zupę- ma orzeźwiający kwaskowaty smak. Można go stosować do deserów ( musy, kisiele) i ciast, zakwaszania np. buraków czy kapusty. Nadaje się do wyrobu marmolad i wina. Rabarbar zawiera witaminy C, B1, A. Ma dużo potasu, trochę wapnia, sodu, magnezu, a także fosfor, żelazo i siarkę. Jego wadą jest duża ilość kwasu szczawiowego, który odkłada się w organizmie w postaci szczawianów. Utrudnia też przyswajanie wapnia. W związku z tym należy go jeść w małych ilościach, a posiłek uzupełniać potrawami zasobnymi w wapń.
- Dietetyka naturalna
- Terapie naturalne
- Niemowlęta i dzieci
- Choroby skóry i włosów
- Choroby uszu, nosa, gardła i ust
- Układ rozrodczy żeński
- Układ pokarmowy
- Układ limfatyczny
- Choroby oczu
- Układ moczowy
- Układ rozrodczy męski
- Układ hormonalny
- Środek spożywczy
- Zdrowa żywność
- Układ nerwowy
- środek spożywczy
- Układ oddechowy
- Układ ruchu
- Ziołolecznictwo
- układ krążenia
- Choroby