Vitmarket - ponad 10 lat doświadczenia

Produkty dla Twojego zdrowia

ponad 10 lat doświadczenia

Zadzwoń:785 254 947 / 667 460 011

Pomidor uprawny ( ogrodowy)

03-08-2015

Pomidor jest rośliną z rodziny psiankowatych (Solanaceae) Rodzaj ten obejmuje kilka gatunków roślin zielonych, jednorocznych lub wieloletnich, które pochodzą z Ameryki Południowej. Kiedy sprowadzono je do Europy, początkowo były uprawiane jako rośliny ozdobne i lecznicze. Dopiero w XIX w. rozpowszechniły się jako warzywo. Najbardziej popularny jest pomidor uprawny będący rośliną jednoroczną. Osiąga 1,2 m wysokości ma pojedyncze lub podwójne pierzastodzielne liście i żółte kwiaty zebrane w grona. Soczyste owoce w zależności od odmiany mają różny kształt, ciężar i kolor. Można spotkać jagody kuliste lub wydłużone, dwu-, kilku- lub wielokomorowe, barwy amarantowo czerwonej, różowej, pomarańczowej, malinowej oraz żółtej. Pomidory uprawia się w gruncie, szklarniach i inspektach. Ich wartość odżywcza zależy w dużym stopniu od warunków uprawy i pogody- największą mają odmiany średnioowocowe (60-100 g), całkowicie dojrzałe, jędrne o jednakowym zabarwieniu. Dostarczają niewielu kalorii (15-20 kcal na 100g ) gdyż ich głównym składnikiem jest woda (93-95%), a ilość białka i tłuszczu są znikome. Zawierają też niewiele cukrów oraz kwasy organiczne- cytrynowy i jabłkowy, które nadają im przyjemny, orzeźwiający, kwaskowaty smak. Pomidory to warzywa bogate w witaminy w 100 g zawierają A-100 j.m, B1-60 ng, B2-70ng, C-25 mg, PP-0,6 mg, a także nieco D, E, K. Są w nich także sole mineralne o urozmaiconym składzie sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, chlor, nikiel, kobalt, magnez, mangan. Pomidory są zasadotwórcze (pH+5).

Najczęściej pomidory spożywane są na surowo. Powinno się je jeść w całości, aby podczas krojenia nie narazić witaminy C na utlenianie. Należy je bardzo dokładnie myć, jeśli i nasady ogonka mają zieloną część, trzeba ją obciąć ze względu na gorzkawy smak. Dzieciom oraz chorym można obrać pomidory z cienkiej skóry. Surówki należy przygotowywać tuż przed podaniem, aby nie traciły swoich wartości. Dla podniesienia smaku można je doprawiać olejem. Zupa pomidorowa jest w Polsce jedną z najpopularniejszych, ale warzywo to można dodawać do różnych zup, np. kapuśniaczku, jarzynowej oraz wielu potraw, można je spożywać w postaci przecieru, koncentratu, keczupu, soku i mrożonki. Świeży sok jest znakomitym dodatkiem do posiłków szczególnie wskazanym w żywieniu ludzi chorych i dzieci.

Stosowany wewnętrznie: pomidory są szczególnie cenione w dietach stosowanych w otyłości, cukrzycy, w chorobach nerek i serca. Ze względu na zawarte w nich sole bromu działają uspokajająco. Są pomocne w większości chorób wynikających z niewłaściwego odżywiania się oraz w osłabieniu pochorobowym. Dobrze działają w niedomogach wątroby, osłabieniu żołądka, w gorączce. Pomagają w leczeniu wysypek skórnych, pęcherzycy i łuszczycy.

Stosowany zewnętrznie: świeży sok z pomidora użyty do smarowania twarzy przed snem poprawia wygląd cery- wygładza, wybiela i zmiękcza skórę.

Bestsellery

Kategorie

Wyszukaj produkty








od do

Obsługiwane płatności
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Royalty Line noże