Pigwa pospolita jest krzewem lub drzewkiem z rodziny różowatych (Rosaceae). Pochodzi z Azji. Rośnie dziko w miejscach wilgotnych na obszarach Iranu do Turkiestanu, osiągając do 8 m wysokości. Od wieków była uprawiana w strefie umiarkowanej ze względu na swoje owoce. W Polsce jest rzadko spotykanym drzewem ogrodowym przypomina gruszę, ale jej różowe lub białe miododajne kwiaty są większe . Pędy nie mają cierni, liście są eliptyczne, od spodu owłosione. Złoto żółtawe owoce pigwy mają średnio 6 cm średnicy i gruszkowaty kształt. Są owłosione i bardzo aromatyczne. Nawet w pełni dojrzałe nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ ich miąższ jest cierpki, twardy i suchy. Są natomiast znakomite na przetwory- sporządza się z nich bardzo smaczne i zdrowe galaretki, kompoty i konfitury. Miąższ w trakcie gotowania zmienia barwę z żółtej na różową. Pigwa jest bogata w pektyny. Zawiera także spore ilości tanin.
Stosowana wewnętrznie
Składniki zawarte w owocu pigwy:
- Leczą błony śluzowe przewodu pokarmowego,
- Pomagają przy biegunkach i czerwonce,
- Są skuteczne w nieżytach jelit i kłopotach z trawieniem,
- Napar z pigwy łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła,
- Odwar z nasion jest stosowany jako środek wykrztuśny, przy nieżytach górnych dróg oddechowych.
Stosowana zewnętrznie
Nasiona pigwy:
- Pokruszone i macerowane w wodzie, łagodzą podrażnienia skóry,
- Okłady z naparu z owocu goją zapalenia spojówek, zajady i hemoroidy,
- Leczą też oparzenia i odmrożenia,
- Napar może też być stosowany do spłukiwania włosów po umyciu (wzmacnia cebulki) oraz do ich układania.